Vlugschrift (3)

07/06/10 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Interessante, verbazende of gewoon leuke nieuwtjes uit de literaire wereld elke dag bij elkaar gesprokkeld.

'Met 'n verwronge gesig'
'Sprakeloos', de roman van Tom Lanoye over zijn aftakelende moeder en de literaire worsteling met taalverlies, krijgt een Afrikaanse vertaling. Onder dezelfde titel zal het veelgeprezen boek gepresenteerd worden tijdens het jaarlijks festival Woordfees in Stellenbosch bij Kaapstad, waar Lanoye de helft van het jaar verblijft. Vanaf februari 2011 ligt het boek ook in de Zuid-Afrikaanse winkels. Met 'Sprakeloos' werd Lanoye genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en sleepte hij voor de derde keer de Publieksprijs van de Gouden Uil in de wacht.

Kritisch boek over BP
Michael Flamini, directeur van de in New York gevestigde St. Martins Press, kocht de rechten op van een kritisch boek over het olieconcern Britisch Petroleum. BP krijgt de laatste weken hopen kritiek over zich heen omdat het er maar niet in slaagt het olielek in de Golf van Mexico te dichten. De schrijver van het boek, journalist Mike Magner, houdt zich al enkele jaren bezig met BP. Magner onderzocht de verschillende gevallen van milieuvervuiling waarbij de Britse oliemastondont betrokken zou zijn. De thematiek sluit dus netjes aan bij de recente olieramp.


America by heart
Dat ex-gouverneur van Alaska en gewezen presidentskandidate Sarah Palin er ultraconservatieve politieke standpunten op nahoudt, weet iedereen. Dat ze haar rechtse meningen ook spuit in boekvorm, is minder bekend. In november 2010 verschijnt haar tweede 'ideeënroman' onder de titel 'America by heart. Reflections on family, Faith and Flag'. Haar vorige literaire verheerlijking van de traditionele Amerikaanse waarden, 'Going Rogue', was goed voor meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren. (bron:AP)


Houellebecq opnieuw sociaal

Enfant terrible van de Franse literatuur Michel Houellebecq werkt aan een vijfde roman. Het verhaal zal meer aansluiten bij de maatschappijkritische thematiek van 'Elementaire deeltjes' (1998) en 'Platform' (2001) dan bij het futuristisch-fictieve karakter van zijn laatste roman 'De mogelijkheid van een eiland' (2005). Het boek verschijnt half september bij Flammarion. De titel is nog niet bekend.

'Varkens en smeerlappen'
De Zweedse misdaadauteur Henning Mankell overweegt om zijn romans niet meer in het Hebreeuws te laten vertalen. De bedenker van de avonturen van commissaris Wallander was zelf aanwezig op een van de hulpschepen die op 31 mei geënterd werden door Israëlische militairen. In zijn Gazavloot-dagboek, dat verscheen in de Volkskrant en Dagens Nyheter uit hij zijn onbegrip over de Israëlische aanval. 'Op dit moment kon ik niet anders denken dan: varkens en smeerlappen'

Lies Naert

Lees meer over:

Onze partners