Vlugschrift (25): Nederlandse auteur Hanny Alders (64) overleden

02/08/10 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

En verder in dit Vlugschrift: de winnaar van de Oostenrijkse literatuurprijs, de originele reclamestunt rond de nieuwste Coelho en de lancering van de 'Thriller Tour'.

Schrijfster Hanny Alders overleden

In Nederland overleed op donderdag 30 juli schrijfster Hanny Alders (64). Ze specialiseerde zich in het schrijven van historische romans. In 1987 verscheen haar debuut, 'Non nobis', waarin ze het verhaal vertelt van de ondergang van de Tempeliersorde aan het begin van de veertiende eeuw. Voor dit boek, waar Alders veertien jaar aan schreef, kreeg ze het Ezelsoor, de Nederlandse prijs voor de best verkochte roman. Ondertussen zijn er in Nederland en België 50.000 exemplaren van de ridderroman verkocht. Alders schreef in totaal drie historische romans, een biografie over de schilder Jan van Scorel en een novelle. Haar laatste werk 'De kopiist' verschijnt in oktober 2010. (bron:ANP)

Per Olov Enquist wint Oostenrijkse literatuurprijs

Jaarlijks wordt in Oostenrijk een literaire prijs van 25.000 euro uitgereikt aan de beste Europese schrijver buiten Oostenrijk. Dit jaar gaat de Oostenrijke Staatsprijs voor Europese literatuur naar de Zweedse schrijver Per Olov Enquist (76) voor zijn ganse oeuvre. Enquist schreef naast een twintigtal romans, verhalen en essays ook stukken voor toneel, film en theater. In Scandinavië brak de Zweedse auteur door met zijn derde roman 'De vijfde winter van de magnetiseur'. Zijn werken verschenen ondertussen in meer dan 27 talen, in 25 landen. Met het winnen van deze prijs plaatst Enquist zich in de rij grote auteurs uit de westerse literatuur die eerder de prijs wonnen, zoals Julian Barnes, Cees Noteboom , Umberto Eco, Doris Lessing en Simone de Beauvoir.

Gratis voorproeven van nieuwste Coelho

De Nederlandse uitgeverij De Arbeidspers wil op een originele manier een hype creëren rond de nieuwe roman van de Braziliaanse auteur Paulo Coelho (63). Hoewel zijn nieuwste pennenvrucht 'De beschermengel' pas vanaf 19 augustus in de Belgische boekenwinkels te koop is, kregen honderd fans alvast de pdf-versie doorgestuurd. De Arbeidspers is zich bewust van het gevaar dat de pdf-roman wel eens heel vlug illegaal verspreid zou kunnen worden onder het grote publiek, maar meent dat de piraterij niet zo een vaart zal lopen. Bovendien is dit de eerste fase van de campagne rond 'De beschermengel'. Er zal ook dankbaar gebruik worden gemaakt van Twitter en Facebook. Coelho brak in 1988 door met 'De alchemist', waarin hij zijn favoriete thema, de spirituele zoektocht naar het geluk en de zin van alles, ten volle exploreert. Hoewel niet hoog aangeslagen door literaire critici verkopen de romans van de Braziliaanse auteur sindsdien als zoete broodjes. Zijn werk is ondertussen verschenen in meer dan 150 landen en vertaald in 67 talen.

Literatuur voor Amerikaanse militairen

Zelfs in tijden van oorlog is er wel eens nood aan een goed boek. Dat dachten althans de medewerkers van de Amerikaanse non-profit organisatie U.S.O toen ze hun project rond literatuur voor militairen bedachten. U.S.O kon vijf auteurs overtuigen om tijdens de 'Thriller Tour' af te zakken naar de Amerikaanse legerkampen rond de Perzische Golf om er voor te lezen uit hun nieuwste thrillers. U.S.O. strikte bestsellerschrijvers zoals Steve Berry ('The Paris Vendetta'), David Morell ('First Blood'), Doulas Preston ('Relic'), James Rollins ('Inidiana Jones and the Kingdom of the Crystall Skull') en Andy Harp ('A Northern Thunder'). De Tour zal doorgaan in de herfst en een week lang duren. Amerikaanse autoriteiten lieten nog weten dat exacte data en locaties niet zullen worden vrijgegeven uit veiligheidsoverwegingen.

Lies Naert

Onze partners