Vlugschrift (20): Eric Willems verlaat Standaard Uitgeverij

02/07/10 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Hittegolf of niet, vlugschrift is als steeds paraat met frisse nieuwtjes van zombieklassiekers tot Amerika's pas verkozen nationale dichter.

Standaard Uitgeverij voortaan zonder Willems

Algemeen bestuurder en directeur van Standaard Uitgeverij, Eric Willems (52) stapt op, zo werd op 1 juli via een persbericht meegedeeld. Willems was directeur van de groep PCM algemene boeken en begeleidde de overgang van PCM Boeken Uitgeverijen naar Lannoo en WPG Uitgevers. Sinds de overname van PCM Boeken door WPG Uitgevers in januari 2010, bestond zijn functie als groepsdirecteur niet meer. Het persbericht looft Willems voor zijn vakkundige leiding van de Standaard Uitgeverij waardoor het bedrijf uitgroeide tot de marktleider onder de Nederlandstalige uitgeverijen. Het ontslag van Willems komt niet als een verrassing, eerder dit jaar werd hij op non-actief gezet. Koen Clement, algemeen directeur van WPG Uitgevers, wou daar toen geen commentaar over kwijt.

Zombie make-over van Austen en Bronte

'Pride and prejudice and zombies', zo heet de zombieversie van Jane Austens klassiek geworden roman 'Pride and prejudice' . Seth Graham Smith liet het plot en de personages ongemoeid maar voegde wel horrorachtige elementen toe. Terwijl Mr Darcy en Elizabeth net als in de klassieker langzaam naar elkaar toegroeien verdrijven ze in de zombieversie de verveling met het doden van zombies. Voor middelbare scholieren die 'pride and prejudice' als verplichte lectuur voorgeschoteld krijgen, is de zombieversie vast een bijzonder aantrekkelijk alternatief. Intussen verschenen in de reeks zombie make-overs: Austens 'Sense and sensibility and seamonsters' en 'Jane Eyre' van Charlotte Bronte, dat toepasselijk omgedoopt werd tot 'Jane Slayre'.

W.S. Mervin wordt Amerika's 17de nationale dichter

De Congress of Library maakte op 30 juni bekend dat William Stanley Mervin (82) Amerika's zeventiende nationale dichter wordt. Mervin schreef in de loop der jaren een dertigtal boeken, zowel poezie, proza als vertalingen. Hoewel internationaal nooit echt doorgebroken, won Mervin enkele belangrijke Amerikaanse literaire prijzen: tweemaal een Pullitzer Prize in 2009 en in 1971 en de National Book Award in 2005. Tegenwoordig leidt Amerika's nationale dichter een teruggetrokken bestaan in Maui, op Hawaii, waar hij in de jaren 70 ging wonen om zich te verdiepen in zenboeddhisme. Mervin zal een jaar lang de titel van Amerika's nationale dichter dragen en krijgt een vergoeding van 35.000 dollar. Als nationaal dichter is zijn hoofdopdracht om poezie dichter bij het Amerikaanse volk brengen. Mervin volgt Kay Ryan op, die vorig jaar de zestiende nationale dichter was.

Lies Naert

Onze partners