Vlugschrift (19): dit is geen Vlaamse strip

01/07/10 om 12:47 - Bijgewerkt om 12:47

Voor wie deze zomer de gordijnen inkruipt van verveling: bezoek het poëziefestival in Watou of analyseer de top 10 van best verkochte boeken op Boekenburen.

Vlaamse stripauteurs verkochten hun wereld

De striptentoonstelling 'Ceci n'est pas la BD Flamande', een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren, ging in première op het internationale stripfestival in Angouleme. Daarna trok ze verder langs verschillende Vlaams steden om tenslotte te eindigen in de Universiteit van Antwerpen, waar de kunstzinnige objecten geveild werden. Twintig stripauteurs creëerden met de meest bizarre voorwerpen, van bananenboom tot bushalte een eigen wereld. Daarnaast boden ze ook reproducties aan van eigen werk, die door de kopers fel gesmaakt werden. In totaal bracht de veiling 1.900 euro op. VLF schonk het bedrag aan de vzw Meters en Peters, die zomerscholen Nederlands organiseert voor anderstalige kinderen.

Vijfjaarlijkse KANTL - poëzieprijs in aantocht

Op 7 juli 2010 reikt de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde in het kasteel Beauvoorde haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie uit. De afgelopen vier jaar selecteerde de Academie jaarlijks een auteur die mag meedingen naar de Poëzieprijs. De vijf nominaties gingen naar Piet Gerbrandy met 'drievoudig feilloos vals' (2005), Charles Ducal met 'In inkt gewassen' (2006), Erik Spinoy: 'Ik, en andere gedichten' (2007), Rutger kopland 'Toen ik dit zag' (2008) en Leo Vroman met 'Soms is alles eeuwig' (2009). De prijzen voor proza, podiumteksten en essay worden respectievelijk in 2011, 2012 en 2013 toegekend.

Complete boeken top 10 voortaan bij Boekenburen

Knacks Boekenburen biedt voortaan wekelijks een overzicht van de 10 beste verkochte boeken voor literaire fictie, het spannende boek en non-fictie. Waar in de reguliere Knack de 5 best verkochte boeken in deze drie sectoren wekelijks worden opgelijst, volgt hier telkens de complete top 10. Interessant om zien is bijvoorbeeld hoe 'Het land is moe' van Tony Judt naar plaats 6 oprukt in de hitparade van best verkochte non-fictieboeken, terwijl Bernard Dewulf met zijn Libris-bekroond 'Kleine dagen' nog altijd plaats 8 in de fictie bezet. Met dank aan GFK Benelux Marketing Services en Boek.be.

Beeldende poëzie in Watou

Op zaterdag drie juli gaat in Watou het jaarlijkse poëziefestival van start. Zoals de titel van deze editie 'Tussen taal en beeld/Verzamelde verhalen #02' suggereert, exploreren kunstenaars de fijne grens tussen taal en beeld, ze vertellen hun verhalen op unieke locaties in het landelijke Watou. De curatoren kozen voor een bonte verzameling van meer dan honderd internationale schrijvers, dichters en kunstenaars die een interdisciplinaire toets in hun werken leggen. Daarnaast biedt Watou een gevarieerd programma met muziek - en theatervoorstellingen, een boekenmarkt, en zelfs een 'poetry slam' waar dichters het met een mond vol woorden tegen elkaar opnemen.

Lies Naert

Onze partners