Vlugschrift (18): over 'Blauwe maandagen' en andere dwarsliggers

30/06/10 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Het vlugschrift wordt vandaag meerderjarig en viert dat met nieuws over een tijdschrift gewijd aan Grunberg, de vijftigste dwarsligger en de Libris Geschiedenisprijs.

'Het verloren symbool' wordt vijftigste dwarsligger

Een dwarsligger is een minipaperback die net in je achterzak past. De uitgeverijen Jong Bloed en NDC/VBK lanceerden samen het dwarsliggerformaat voor wie zijn leesvoer graag overal mee naartoe neemt. Bestsellers van onder andere 'American Psycho'- Bret Easton Ellis, Peter James en Saskia Noort verschenen eerder al in de dwarsliggerreeks. Op 15 juli komt de vijftigste dwarsligger op de markt. Voor deze jubileumeditie kozen de uitgevers voor de jongste thriller van Dan Brown, 'Het verloren symbool', waarin Robert Langdon, de speurneus uit de 'Da Vinci code' en 'Het Bernini mysterie', naar Washington afzakt om er opnieuw een mysterie op te lossen.

Nieuw tijdschrift gewijd aan Arnon Grunberg

'Blauwe maandagen', zo heet het nieuwe boektijdschrift volledig gewijd aan het leven en werk van Arnon Grunberg (39). Initiatiefnemer is Eddy Esman, oprichter en hoofd van Uitgeverij Ekstreem. Esman besloot om zijn job als journalist op te geven en zich voltijds te wijden aan het uitgeven van goede boeken én van een tijdschrift rond Grunberg. Sinds jaar en dag is de uitgever-journalist boekenverzamelaar en groeide zijn bewondering voor het literaire werk van Arnon Grunberg. Het tijdschrift, genoemd naar de eerste roman van Grunberg, zal vier keer per jaar verschijnen. (bron: boekblad.be)

Keith Snell (Joyce & Co) overleden

De Nederlandse schrijver en vertaler Keith Snell (59)- voluit: Keith Robert Jozef Kanger Snel- is op 18 juni 2010 overleden. Snell richtte samen met studiegenoot Geerten Meijsing in de jaren 70 het schrijvers - en filmcollectief Joyce & Co op. Ze lieten zich inspireren door de Parijse boekhandel Shakespeare & Co, ontmoetingsplaats voor Angelsaksische auteurs en uitgever van Joyce'romans. Meysing oogste meer succes dan Snell, maar hij gaf toe in interviews dat Snells inbreng cruciaal was voor het publiceren van de Erwin-trilogie, het meest bekende werk van Joyce & Co. Hoewel het regelmatig flink stormde bij Joyce & Co bleef het duo romans publiceren tot 1986, het jaar waarin hun laatste gezamenlijke werk 'Cecilia' verscheen. Joyce & Co schreef onder andere 'Michael van Meander' (1979), 'Zendbrief voor de lezers van Michael van Meander' (1979), 'Erwins echo' (1982) en 'Venetiaanse brieven en Calabrese dagboeken' (1982).

Libris Geschiedenisprijs

De Grote Geschiedenisprijs, sinds 2007 jaarlijks uitgereikt voor het beste historische boek, heet voortaan de Libris Geschiedenisprijs. De initiatiefnemers van de prijs, Historisch Nieuwsblad, het Nationaal Historisch Museum, de NPS/VPRO en het Volksblad, besloten om samen te werken met Libris. Het prijzengeld is daardoor verdubbeld tot 20.000 euro. Op 23 oktober wordt de Libris Geschiedenisprijs 2010 uitgereikt door juryvoorzitter prof. Dr. Paul Schnabel. De jury kiest het geschiedenisboek dat het meest voldoet aan de vereisten van oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid.

Lies Naert

Onze partners