Vlugschrift (16): Wawerzinek wint Ingeborg-Bachmannprijs

28/06/10 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Vandaag met nieuws over de Ingeborg-Bachmannprijs, een Leesweddenschap voor jongeren en over het overlijden van oprichter 'Grand Street'.

Peter Wawerzinek wint Ingeborg-Bachmann prijs

Jaarlijks wordt de Ingeborg-Bachmann prijs uitgereikt door de Oostenrijkse stad Klagenfurth de geboorteplaats van Ingeborg Bachmann (1926-1973). Genomineerden proberen tijdens een literair toernooi de jury te overtuigen met ongepubliceerd werk. De jury koos voor een fragment uit de autobiografie Ich finde dich/ Rabelnliebe van Peter Wawerzinek (54) (pseudoniem voor Peter Runkel). De winnaar van de wedstrijd krijgt 25.000 euro. Wawerzinek mocht bovendien ook de publieksprijs van 7.000 euro ontvangen. De Bachmann prijs wordt sinds 1977 uitgereikt.

Lezen om te winnen

Stichting Lezen heeft vandaag de winnaar van De Weddenschap, een leesproject voor jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs bekend gemaakt. De leerlingen uit het vijfde middelbaar werden uitgedaagd om drie boeken te lezen op zes maanden tijd. Zeventig procent van de leerlingen las minstens een boek en de helft slaagde erin om drie boeken te lezen. Uit de wedstrijd peilde Stichting Lezen tegelijk naar het leesgedrag van scholieren. Er bleken grote verschillen tussen jongens en meisjes te bestaan. Meisjes kiezen vaker voor dikkere boeken met een vrouwelijke hoofdfiguur terwijl jongens liever boeken lezen over mannelijke helden. Met de Weddenschap konden de scholieren ook 'vette prijzen' winnen : bij de winnende klas kwam Eline de Munck , een van de campagnegezichten langs met een ontbijt, voorts gingen nog 50 boeken, 50 verfilmde romans, 10 go-passen en 25 gsm-herlaadkaarten de deur uit.

Oprichter Grand Street overleden

Op donderdag 24 juni stief Ben Sonnenberg, oprichter van Grand Street, een niet-academisch literair magazine in de geest van The Dial en Horizon. Sonnenberg groeide op in een rijke familie en erfde genoeg om zelf een magazine uit te geven. In1981 lanceerde hij Grand Street, een tijdschrift waarin hij enkel het werk van auteurs die hij interessant vond publiceerde. Hoewel de oplage nooit meer dan 5.000 exemplaren bedroeg, was het magazine met zijn flamboyante eigenaar erg bekend in New York. In 1991 publiceerde hij zijn memoires onder de titel 'Lost property'. Sonnenberg werd 73 en stierf aan de gevolgen van multiple sclerose.

Andreas Okopenko gestorven

De Oostenrijkse auteur Okopenko is zondag 27 juni in een Weens ziekenhuis overleden. Zijn belangrijkste roman is 'Lexikon- Roman' uit 1970. Met behulp van veschllende stukjes roman kan de lezer zelf zijn verhaal samenstellen. Okopenko's werk werd bekroond met enkele prijzen: in 1998 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs en in 2002 de Georg Traklprijs voor poëzie.

Lies Naert


Onze partners