Vlugschrift (13) over outing voor Pipi Langkous en Haruki Murakami

23/06/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Van het het verjaardagsfeestje van boekhandel 'De zondvloed' tot de Nederlandse bibliobus en dansen met boeken.

Vlaamse auteurs en nieuwe Murakami op verjaardagsfeest 'De zondvloed'
De Mechelse boekhandel 'De zondvloed' viert op 26 en 27 juni zijn tweejarig bestaan met een uitgebreid verjaardagsfeest dat dag en nacht doorloopt. Eregast van het feestweekend is Jeroen Brouwers maar ook Stefan Hertmans, Erwin Mortier en Pat Donnez komen langs. Op het programma staat ook de voorstelling van '1q84' ,de nieuwste roman van Haruki Murakami, met toelichting en commentaar van Stefan Brijs en Murakami-kennerLuk van Haute.

Neem een boek en dans

Leerlingen van de Ocoee Middle School in Florida (VS) tonen op een originele manier dat boeken lezen niet per se saai hoeft te zijn. Op de beats van 'Gotta keep reading' (een eigenzinnige adaptatie van de Black Eyed Peas hit 'I gotta feeling') dansen de scholieren zich - met een boek in de hand - de ziel uit het lijf. Deze jeugdige flashmob is te bekijken op Youtube.

Nederlandse bibliobus bedreigd

De bibliobus brengt boeken rond voor kinderen of volwassenen die weinig mobiel zijn. De bus heeft een collectie van 13.000 titels waarvan er ongeveer 4.000 permanent in de bus aanwezig zijn, de rest circuleert onder de gebruikers op de route. Voorlopig rijdt de bibliobus enkel in de Nederlandse provincie Gelderland, maar door geldgebrek dreigt de rijdende minibibliotheek te verdwijnen. Op woensdag 23 juni houden de kinderen en de volwassenen die niet willen dat de bus verdwijnt, een protestactie in Arnhem.

Bekende auteurs kiezen voor Pippi Langkous

U herinnert zich vast nog het meisje met de twee stijve vlechtjes dat dolle avonturen beleefde in het gezelschap van mijnheer Nilsson, haar paard en aapje. Welnu, Pippi Langkous is nog steeds populair, zelfs bij prominente schrijvers. een Boekhandel uit Noorwegen vroeg aan 100 vooraanstaande schrijvers uit 45 landen, onder wie Salman Rushdie, John Irving en Paul Auster, om hun 10 favoriete boeken op te sommen. Astrid Lindgrens kinderverhaal 'Pipi Langkous' scoorde verrassend goed. Absolute winnaar, met meer dan de helft van de stemmen, werd Cervantes' Don Quichote.

WPG gaat verder zonder Willems
Eric Willems (1958) werd vooral bekend als de man die de overname van de PCM Algemene Boeken naar Lannoo en WPG Uitgevers heeft begeleid. Voor de overname van de Standaard Uitgeverij door WPG Uitgevers, stond Willems als directeur aan het hoofd van PCM Algemene Boeken. Na de overname van de Standaard Uitgeverij door WPG Uitgevers werd die functie opgegeven, en concentreerde Willems zich op het integreren van de Standaard Uitgeverij en WPG Vlaanderen. WPG-directeur Koen Clement noch Willems willen commentaar geven over het plotse vertrek van Willems. (Boekblad, 23/06/2010)

Lies Naert


Onze partners