Vlugschrift (11): Kuifje in het Hindi maar Li Peng niet in het Chinees

21/06/10 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Ook op de langste dag van het jaar is er tijd voor een vlugschrift met nieuws over Carlos Monsivais, Kuifje, Mark Twain en over de voormalige Chinese premier, Li Peng.

Carlos Monsivais overleden

Op zaterdag 19 juni overleed Carlos Monsivais (72), een van de populairste Mexicaanse schrijvers. Zijn bekendste roman 'Dias de guardar' (1971) beschrijft de bloederige opstand van 2 oktober 1968, op het Plein van de Drie Culturen in Tlatelolco, een wijk in het noorden van Mexico-stad. Zijn laatste werk 'Apocalipstick' stelde hij in maart dit jaar zelf nog voor aan de pers. Monsivais was niet alleen schrijver van romans en essays, maar werkte ook als journalist en acteur. (AFP)


Kuifje in India
De albums van Kuifje worden nu ook in het Hindi, de officiële taal van India, vertaald. Acht albums zijn al in het Hindi verschenen en iedere maand komen er twee nieuwe vertaalde albums bij. Kuifje is geen onbekende stripfiguur in India aangezien er van de Engelse vertalingen jaarlijks 200.000 over de toonbank gaan. Begin 2011 kunnen de Indiërs de volledige Kuifjereeks in het Hindi lezen. Er werden ondertussen al ruim 200 miljoen exemplaren van Kuifjestrips verkocht over de hele wereld, in verschillende talen. (Belga)

Chinese overheid verbiedt publicatie memoires Li Peng

Li Peng, voormalig eerste minister van China, werd internationaal bekend toen hij de studentenopstand op het Tiananmenplein in 1989 met geweld beëindigde. De Hongkongse uitgever Bao Pu, die Pengs memoires zou publiceren, kreeg vrijdag een waarschuwing van de Chinese autoriteiten. De publicatie van het boek zou het copyright schenden en daarom besloot Bao Pu van de publicatie af te zien. De memoires bestaan uit dagboekfragmenten die de voormalige premier bijhield in de negen weken voorafgaand aan de bloederige opstand op het Tiananmenplein. In de memoires stelt Peng dat zowel de huidige president Hu Jintao als de eerste minister Wen Jiabao het geweld tegen de studenten op het Tiananmenplein goedkeurden. Dat zou alvast een belangrijkste reden kunnen zijn waarom de Chinese overheid zich verzet tegen de publicatie van de memoires. Pengs memoires zijn ondertussen wel te vinden op het internet, ondanks verwoede pogingen van de Chinese overheid om de betreffende sites te blokkeren.

Onbekend manuscript van Mark Twain verkocht

Op een veiling in New York werd op vrijdag 18 juni een tot nog toe onbekend manuscript van Mark Twain (1835-1910) verkocht voor 242.500 dollar (ruim 196,000 euro). De Amerikaanse schrijver droeg 'A Familiy Sketch' op aan zijn dochter Olivia 'Suzy' Clemens, die op 24-jarige leeftijd overleed aan een hersenvliesontsteking. Twain vertelt in de roman over zijn jeugd en over zijn familie. Twains 'Adventures of Huckleberry Finn' en 'Adventures of Tom Sawyer' zijn wereldwijd bekend en worden beschouwd als hoogtepunten van de Amerikaanse literatuur.

Lies Naert

Onze partners