Vlaming wint (weer) verhalenwedstrijd Contact

02/08/10 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Lenny Peeters uit Borgerhout heeft de verhalenwedstrijd van uitgeverij Contact gewonnen. Vlamingen schrijven stilistisch en technisch beter, vindt de uitgeverij.

Iedere keer als de mensen weer reusachtig worden en haar gaan verpletteren, raadt de psycholoog haar aan, moet ze denken aan kleine dingen. De kleinste dingen die ze kent. Een pantoffeldiertje. Of een nanoseconde. Zo helpt de psycholoog haar om haar verkrachting te verwerken. Helaas kan dat een nieuw drama niet voorkomen.

Met dit mooi opgebouwde, beeldende, maar ook wat slordig geschreven verhaal heeft Lenny Peeters de verhalenwedstrijd van uitgeverij Contact gewonnen, zo maakte de uitgeverij vandaag bekend. 'Nanoseconde' was de beste van twaalf verhalen die uit driehonderd inzendingen waren verkozen en in de tweede ronde op aanwijzingen van de jury mochten worden herschreven. Peeters wint een plaats in de schrijfcursus ter waarde van 1200 euro. Organisatie: uitgeverij Contact zelf.

Het is de tweede keer dat uitgeverij Contact een verhalenwedstrijd uitschreef. Bij de eerste editie, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum in 2008, was de hoofdprijs aanzienlijker: een uitgeefcontract. Raf Goossens (Sint-Niklaas, 1962), de winnaar van toen, debuteert later dit jaar met de roman 'Kieken zonder kop'.

Twee verhalenwedstrijden - twee keer gewonnen door een Vlaming. Voor uitgeverij Contact is dat reden om de conclusie te onderstrepen van een journalist die al jaren beweert dat de 'Belgen', zoals de Vlamingen in Nederland vaak worden genoemd, beter zijn. 'Dit lijkt er op te wijzen dat de Belgen stilistisch en technisch sterker zijn dan de Nederlanders', aldus het persbericht.

Contact is niet de enige uitgeverij die met cursussen en wedstrijden nieuw talent aan zich probeert te binden. Sterker: de laatste jaren is het een trend in de uitgeverij. Zo organiseert De Geus een schrijfwedstrijd samen met Literair Informatiepunt Brabant en verzorgden onder meer Querido en Arbeiderspers/Balans recent masterclasses.

Vooral masterclasses zijn interessant. Omdat de 1200 euro die Contact daarvoor vraagt bepaald geen uitzondering is, vormen masterclasses óók een bron van inkomsten.

Maarten Dessing

Onze partners