Vlaanderen én Nederland gastland op Frankfurtse Boekenbeurs van 2016

17/03/14 om 09:15 - Bijgewerkt om 10:08

Deze middag zal minister van Cultuur Joke Schauvliege bekend maken dat Vlaanderen samen met Nederland speerpunt wordt van de Frankfurter Buchmesse in 2016.

Vlaanderen én Nederland gastland op Frankfurtse Boekenbeurs van 2016

Minister van Cultuur Joke Schauvliege 'voor'opent de Boekenbeurs 2013 © BELGA

Nog maar net is de eerste Vlaams-Nederlandse Boekenweek afgelopen, of daar staat al een volgend Vlaams-Nederlands initiatief in de steigers. Het moet nog officieel worden bekrachtigd maar Vlaanderen en Nederland zullen in 2016 gastland zijn op de prestigieuze Frankfurter Buchmesse.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft voor vandaag een persconferentie gepland met haar Nederlandse ambtgenoot Jet Bussemaker. Ook de Duitse Buchmesse-directeur Jürgen Boos zal van de partij zijn. Het kan dan ook niet anders, zo besluit de betaalsite 'Boekblad', dan dat de kogel door de kerk is en dat officieel zal worden bekend gemaakt dat Vlaanderen en Nederland over twee jaar de honneurs van gastland mogen waarnemen op de Duitse boekenbeurs.

Boeken en games

'Boekblad' heeft betrouwbare informatie over het bidbook, het zogenaamde voorstel, gekregen. De Vlaamse en Nederlandse letterenfondsen hebben dit in oktober 2013 gezamenlijk bij de Duitse Buchmesse-directeur ingediend om zich kandidaat te stellen voor 2016. Beide fondsverantwoordelijken zouden er onder andere in hebben benadrukt dat er in de toekomst zal gewerkt worden aan een grotere zichtbaarheid van de Duitse boekenmarkt in Vlaanderen en Nederland. Boos was eveneens gecharmeerd door de Nederlandstalige creatieve industrie die concrete manieren zoekt om het boek aansluiting te doen vinden bij digital learning en serious gaming.

Dit jaar in oktober is Finland het gastland en in 2015 is Indonesië aan het feest tijdens de Frankfurter Buchmesse.

Frank Hellemans

Onze partners