Vlaamse Polare-boekhandels gaan niet failliet

24/02/14 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:56

De Nederlandse Polare-winkels (ex-De Slegte) werden officieel failliet verklaard maar de curator gaf te kennen dat de 8 Vlaamse Polare-boekhandels buiten het faillissement werden gehouden, en dus gewoon doorgaan.

Vlaamse Polare-boekhandels gaan niet failliet

© Polare

De Nederlandse Polare-winkels gaan wel degelijk failliet, zo bleek vandaag. Maar de curator gaf in Boekblad te kennen dat de acht Vlaamse Polare-winkels gewoon blijven bestaan, zoals voorheen.

Nederlandse Polare failliet

Met de Polare-winkels in Nederland ging het de jongste weken van kwaad naar erger. Wat was ProCures, de investeringsmaatschappij achter Polare, die op het puin van De Slegte en Selexyz een jaar terug Polare stichtte, eigenlijk zinnens met zijn boekenwinkelketen? Vandaag werd de knoop doorgehakt en het faillissement uitgesproken. Op die manier kunnen de boekenvoorraden nog goedkoper dan voorheen worden verpatst. Het blijft dan wachten welke individuele boekhandelaars de failliette Polare-winkels terug willen en vooral kunnen opkopen. Kwatongen beweren dat ProCures al van in het begin alleen maar geïnteresseerd was in de vaak mooie, historische panden van de boekhandels die nu dus voor grof geld eventueel kunnen worden doorverkocht. Het is lang niet zeker of dat spek is voor de bek voor boekhandelaars. Bouwpromotoren daarentegen ...

Vlaamse Polare autonoom

Dit faillissement heeft echter geen consequenties voor de Vlaamse Polare-boekenwinkels. Curator Kees van de Meent was daaromtrent in Boekblad zeer formeel: 'De Belgische winkels zijn niet failliet verklaard, die draaien autonoom en behoren niet tot de bv's die failliet zijn verklaard'.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners