Vlaamse poëzieverkoop keldert compleet

24/01/12 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

In 2011 is de verkoop van poëzie in Vlaanderen gedaald met 22,6% tegenover 2010. Op 5 jaar tijd is de omzet van de poëzieverkoop bijna gehalveerd.

Vlaamse poëzieverkoop keldert compleet

Morgen is het Gedichtendag met meer dan 300 poëzie-evenementen maar met de verkoop van poëziebundels loopt het voor geen meter meer, aldus Boek.be.

Alarmerende cijfers: een dikke twintig procent minder verkoop van poëzie in print het afgelopen jaar en op vijf jaar tijd ongeveer de helft minder omzet. Het is stilaan vijf voor twaalf voor de schrijvende dichter die nog hoopt dat zijn poëzie ook verkocht én gelezen geraakt.

De uitgeverijen hebben hieruit blijkbaar al hun conclusies getrokken. In de top 10 van meest verkochte - nou ja - poëziebundels van 2011 prijken in hoofdzaak bloemlezingen die blijkbaar nog wel een publiek vinden. Leonard Nolens is de nobele uitzondering en scoorde met 'Zeg de kinderen dat wij niet deugen' de best verkochte individuele dichtbundel. Daarna is het wachten tot Marc Tritsmans, winnaar van de Herman de Coninckprijs 2011, die met zijn bundel 'Studie van de schaduw' op plaats acht eindigt.

De top 10 van 2011:

1. Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen - Leonard Nolens, Querido's Uitgeverij
2. Alle gedichten - Jorge Luis Borges, De Bezige Bij
3. Dagkalender van de poëzie / 2012 - V. Schiferli, Meulenhoff Boekerij
4. De mooiste van de hele wereld - Ivo van Strijtem, Atlas-Contact
5. De herinneringen zien mij - Tomas Transtromer, De Bezige Bij
6. Groot verzenboek 4 - Jozef Deleu, Lannoo
7. Mmm, zei zij - Koen Stassijns, Lannoo
8. Studie van de schaduw - Marc Tritsmans, Nieuw Amsterdam
9. De tuin van de Franse poëzie, Athenaeum-Polak & Van Gennep
10. De tuin van de rector - Marc Michiels, Uitgeverij Peeraer

Boek.be zegt deze negatieve evolutie een halt te willen toeroepen. Samen met onder andere het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Vlaamse Auteurs Vereniging zal het een actieplan uitwerken om de dramatisch lage poëzieverkoop aan te zwengelen.

(Bron: persbericht Boek.be) Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners