Vlaamse jeugd leest Stephenie Meyer én Lanoye-Aspe

In dit eerste Boekenjournaal: goed verborgen uitspattingen van het Vaticaan tot en met de longlist van De Groene Waterman Prijs en Lezen op Zondag.

Longlist De Groene Waterman Prijs 2010 bekend

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman een prijs uit voor het boek dat net dat tikkeltje meer te bieden heeft. Op de site van de winkel werd alvast de longlist gepubliceerd met als in het oog springende kanshebbers: Knack-redacteur Stijn Tormans (‘Verhalen en reportages’), Alessandro Baricco (‘De barbaren’), Peter Theunynck met zijn Karel Van de Woestijne-biografie, Hans Fallada (‘Alleen in Berlijn’) en de (nu al zesdelige) Belgica-reeks Op de eerste dag van 2011 volgt de shortlist. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op 4 februari 2011 in het stadhuis van Antwerpen.

Nog een zonde van de kerk

Onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi rapporteert in zijn boek ‘Vaticaan BV’ geen pedoseksuele escapades, maar de financiële zondeval van de rooms-katholieke kerk. Het wanbeleid van de bank van God kwam twee jaar geleden aan het licht. Een oude bewoonster van een afgelegen boerderij ontdekte in de kelder een archief afkomstig van het Vaticaan. Het archief bestond uit vierduizend documenten die het daglicht niet verdragen, laat staan het Goddelijke Licht. Naar aanleiding van deze ontdekking stuwt Nuzzi zijn lezers doorheen een door het Vaticaan zorgvuldig opgebouwd belastingparadijs. ‘Vaticaan BV’ wordt aangekondigd als een schokkende reportage over witwaswerk, banden met de maffia, en het weelderig opsouperen van vrome giften door het Vaticaan.

De favoriete auteurs van de jongeren van 2010

Welke auteurs houden de Vlaamse jongeren van 2010 in de ban? CJP, een organisatie die cultuur tot de jongeren brengt, hield een grootschalige enquête in samenwerking met Knack. Een top-5 van favoriete auteurs is het resultaat. Twee schrijvers uit eigen land, Tom Lanoye en Pieter Aspe, bekleden de vierde en de vijfde plaats. Lanoyes relaas over de dood van zijn moeder in ‘Sprakeloos’ heeft meerdere ontroert blijkbaar ook de jeugd. Pieter Aspe wordt eveneens erg gewaardeerd voor zijn misdaadromans. Wat verder van huis wist de Italiaan Paolo Giordano de Vlaamse jongeren te bekoren. Het succes van ‘De eenvoud van de priemgetallen’ verklaart wellicht zijn derde plaats. Stieg Larson, de scheppende hand van het speurdersduo in de Milleniumtrilogie werd tweede. De eerste prijs gaat naar Stephenie Meyer, die grote verkoopssuccessen boekte met haar vampierenthrillers ‘Twilight’ en ‘New Moon’.

Nieuw boekendeel in reeks van Corpus Rubenianum

‘Corpus Rubenianum’, de boekenreeks over Rubens’ kopieën en adaptaties van Italiaanse meesterwerken is een nieuw deel rijker: ‘Titiaan en Noord-Italiaanse kunstenaars’ is geschreven door Jeremy Wood, een kenner van Rubenstekeningen die Rubens’ spitsvondige kopieën en interpretaties van de Noord-Italiaanse grootmeesters in de schilderkunst beschrijft. Met een blik op dit materiaal besluit Wood dat Rubens over een grondige kennis van en interesse voor het werk beschikte van onder meer Rafael, Michelangelo, Giulio Romano, Mantegna, Titiaan en Correggio. Het boek is al het tweede deel in een reeks van drie. Het eerste deel, ‘Raphaël en zijn school’, werd in januari 2010 gepubliceerd. Voor de fans kunnen we alvast meegegeven dat het laatste boekdeel in juni 2011 verschijnt.

Lezen op zondag

Op zondag 12 december heeft in Antwerpen opnieuw een aflevering van het boekenprogramma ‘Lezen op Zondag’ plaats, waar boekenkenners en -liefhebbers elkaar ontmoeten rond de ontbijttafel. Bruisende champagne en smakelijke hapjes worden afgewisseld met prikkelende interviews, waarin telkens een boek in de kijker wordt gezet. Rik Van Cauwelaert, directeur van Knack, zal bijvoorbeeld praten met Frank Westerman, de auteur van het recent verschenen ‘Dier, bovendier’. Ook ‘Mijn Latijns Amerika’ van Mario Vargas Llosa, die dit jaar de Nobelprijs voor literatuur ontving wordt besproken. ‘Mijn Afrikaanse telefooncel’ van Lieve Joris en ‘Toon. De Biografie’ van Jacques Klöters krijgen de nodige aandacht. Zo krijgt de bruncher de smaak te pakken om de boeken die worden voorgesteld in ‘Lezen op Zondag’ zelf te gaan lezen. Voor de zoetekauwen: het programma wordt afgesloten met een lekker dessert.

Evelien Van Oost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content