Vlaamse boekenverkoop piekt online

19/01/12 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

De webwinkels in Vlaanderen verkochten vorig jaar voor 14,7 miljoen euro boeken: 90 procent meer dan in 2010.

Dat de boekenverkoop in Vlaanderen in 2011 min of meer status quo bleef, werd hier al gemeld. Blijkt dat de explosief gesteven online verkoop van boeken daaraan voor een groot deel debet is, zoblijkt uit cijfers die sectorfederatie Boek.be publiceerde. De zelfstandige boekhandels krijgen het daarentegen moeilijker.

Hoewel de fysieke winkels nog altijd meer dan 90 procent van de markt in handen hebben, stijgt de verkoop van boeken via internet pijlsnel. "De internetverkoop neemt in Vlaanderen intussen 7 procent van de totale markt voor zijn rekening. Dit is nog wel lager dan in Nederland, maar de groei is wel vrij spectaculair te noemen", zo staat in een persbericht van de federatie.

Het grootste slachtoffer van het websucces is de zelfstandige
boekhandel. De omzet daalde er met 13 procent. Dat heeft te maken met een aantal sluitingen, maar Boek.be stelt ook "gemiddeld minder goede omzetresultaten bij de onafhankelijke boekhandels" vast.

Dat de boekenverkoop vorig jaar werd gedomineerd door kookboeken en in minder mate strips wisten we al. 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay was het best verkochte fictieboek op plaats zes van de totale verkoop, na de kookbijbels van Jeroen Meus en Piet Huysentruyt. 'Congo' van David van Reybrouck is voor het tweede jaar op rij het best verkochte non-fictieboek en prijkt op plaats zestien in de hitparade van 2011.

(Bron: Persberichten Belga en Boek.be)

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners