Vlaamse boekenmarkt lichtjes achteruit (Vlugschrift 27)

19/08/10 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Recent nieuws uit de boekenbranche: van eeuwige bestsellers tot uitgeverijen die verdwijnen en literaire verjaardagen.

Zopas gaf Boek.be in samenwerking met GFK Retail and Technology Benelux de verkoop- en afzetcijfers vrij van het laatste halfjaar. Die gingen, vergeleken met vorig jaar, lichtjes achteruit: de verkoop met 0, 6 procent en de verkochte exemplaren met 1,2 procent. 2009 was echter wel een boerenjaar met topcijfers die tot 10 procent hoger lagen dan het jaar voordien. Wat opvalt in deze resultaten is de eeuwige dominantie van Stephenie 'Twighlight' Meyer en Stieg 'Millennium' Larsson. In de top-20 van het Vlaamse literaire boek doen Pieter 'Van In' Aspe het goed en ook Tom 'Sprakeloos' Lanoye. Qua genres zitten kinder ('Geronimo Stilton') - en kookboeken ('SOS Piet') plus strips nog steeds in de lift terwijl tuinboeken met 20 procent achteruit boerden.

De BV-uitgeverij Lampedaire is niet meer. De omstreden uitgeefster Valerie Lempereur die er niet voor terugdeinsde om haar eigen 'auteurs' te schofferen - zie de rel met Jacky Lafon over haar drankzucht of met Jean-Pierre Van Rossem die niet tevreden was over zijn manuscriptbehandeling - legt de boeken neer. Allicht dat andere uitgeverijen al te gretig haar stuk van de BV-koek zullen inpikken.

Sir Frank Kermode, grand old man van de Engelse literatuurstudie, overleed dinsdag 17 augustus op 90-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend voor zijn Shakespeare-interpretaties maar studenten Engelse letterkunde kennen hem allicht vooral omwille van zijn bloemlezingen Engelse literatuurgeschiedenis.

Tom Naegels die definitief doorbrak met de geëngageerde roman 'Los' ziet zijn Antwerpse stadsroman nu ook in het Hongaars vertaald worden. De filmversie van 'Los' door Jan Verheyen was een schot in de roos. Afwachten wat de Magyaren van deze eerste multiculturele stadsroman zullen vinden.

Zondag 15 augustus werd in intieme kring de 90ste verjaardag van dichter Guillaume van der Graft (Willem Barnard) gevierd. En op zaterdag 21 augustus is de Contrabas Blog jarig. De literaire collega's van Knack Boekenburen vieren dan hun lustrum.

Frank Hellemans

Onze partners