Vlaamse auteurs uiten bezorgdheid aan minister Gatz

23/12/14 om 05:31 - Bijgewerkt om 05:31

Op het jaarlijkse werkcongres van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) hebben de Vlaamse pennen bij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) hun bezorgdheid guit over de besparingen in de culturele sector.

Vlaamse auteurs uiten bezorgdheid aan minister Gatz

© Belga

"De aangekondigde besparingen in de hele culturele sector dreigen voor een ophopende negatieve impact te zorgen voor onze auteurs", zegt VAV-voorzitter Patrick De Rynck. "De minister had het denk ik nog niet zo bekeken en heeft beloofd zijn beleid bij te zullen sturen als dat nodig zou blijken."

Ruim 200 auteurs en andere vertegenwoordigers uit de boekensector verzamelden maandag in deSingel in Antwerpen voor het werkcongres. Ze namen er deel aan allerlei soorten workshops en lezingen. Ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) tekende present om naar de bezorgdheden van de literaire wereld te luisteren.

Volgens De Rynck worden binnen de culturele sector de auteurs extra hard getroffen door besparingsoperaties. "Vanuit allerlei hoeken komen er minder opdrachten binnen omdat er bespaard moet worden: van toneelgezelschappen, maar ook bijvoorbeeld van televisieproductiehuizen", zegt hij. "We zijn erg bezorgd over de ophoping van die effecten. Gelukkig hebben we de minister van de ernst kunnen overtuigen, al kon hij nog geen concrete maatregelen beloven."

De VAV vraagt voorts dat onder Joke Schauvliege - de voorganger van Gatz - beloofde middelen voor literaire non-fictie er komen. "Wie vandaag bijvoorbeeld een biografie over Hugo Claus zou willen schrijven, kan daarvoor niet rekenen op Vlaamse middelen", klaagt De Rynck aan. Daarnaast wil de VAV ook onder meer een andere structuur rond leenrecht, waarbij er meer geld doorstroomt naar de auteurs zelf.

Op het werkcongres werd tot slot de jaarlijkse prijs voor meest auteursvriendelijke uitgever uitgereikt aan De Eenhoorn.

(Belga/MS)

Onze partners