Vlaamse auteur opnieuw verkozen tot president International Board on Books for Young People

22/08/16 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:26

De Vlaamse jeugdauteur Wally De Doncker is dit weekend in Nieuw-Zeeland herverkozen als president van de International Board on Books for Young People (IBBY), een internationaal netwerk dat zich inzet voor leesbevordering en geletterdheid.

Vlaamse auteur opnieuw verkozen tot president International Board on Books for Young People

© iStockphoto

De Doncker was de voorbije twee jaar al president van de IBBY, maar tijdens een congres in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland werd hij verkozen voor een nieuwe ambtstermijn. Hij zal dus nog tot en met 2018 in die functie blijven pleiten voor een levenslange geletterdheid, via een bereikbare kwaliteitsvolle literatuur voor alle kinderen wereldwijd.

Tijdens zijn acceptiespeech onderstreepte De Doncker de nieuwe uitdagingen die door de vluchtelingenproblematiek ontstaan zijn. "Zolang onrechtvaardigheid blijft bestaan, zal de sociale zekerheid in welvarende landen onder druk blijven staan en zullen de vluchtelingenstromen blijven toenemen. Daar kunnen we als IBBY-gemeenschap iets aan doen, als wij er blijven voor zorgen dat kinderen de kans krijgen om te lezen en hierdoor toleranter en tegelijkertijd pleitbezorgers worden van humaniteit en verdraagzaamheid", zo klonk het.

IBBY is een internationaal netwerk van mensen uit de kinderboekenwereld, met afdelingen in 75 landen. In Vlaanderen wordt de werking van IBBY gecoördineerd door Iedereen Leest, het vroegere Stichting Lezen.

De Doncker zal zijn opdracht als president blijven combineren met zijn activiteiten als jeugdauteur.

Onze partners