Vlaams modelcontract voor boeken gelanceerd

16/07/10 om 09:40 - Bijgewerkt om 09:40

Er komt een modelcontract voor de uitgave van zowel fictie als non-fictie.

De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) lanceren een sectorovereenkomst voor de uitgave van algemene boeken, fictie en non-fictie. "Een primeur", laat Boek.be weten.

Concreet gaat het om een modelcontract dat uitgevers en auteurs in staat moet stellen hun samenwerking optimaal aan te gaan, in de zekerheid dat hun overeenkomst juridisch sluitend is en geen van beide partijen benadeelt. Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) ondersteunt eveneens dit modelcontract en zal het gebruik ervan als voorwaarde stellen bij beurstoekenningen.

"In Nederland bestaat zo'n modelcontract, gezamenlijk onderhandeld door de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Vereniging van Letterkundigen (VvL), al veel langer. De meest recente versie werd opgesteld in 2004 en aangepast in 2007. Nagenoeg alle uitgeverijen passen het toe", klinkt het bij Boek.be. "Hoewel een aantal Vlaamse uitgeverijen een licht aangepaste versie van het Nederlandse model gebruikten, was er tot dusver geen overeenkomst die aangepast was aan het Belgische recht."

Tot nu dus. "Deze sectorovereenkomst is volledig bij de tijd en regelt dus ook in detail alle rechtenkwesties in de digitale wereld. Het is de bedoeling dat het modelcontract voor lange tijd een benchmark in en voor de boekenwereld wordt, zelfs buiten de landsgrenzen. Later volgen nog specifieke sectorcontracten voor illustratoren en vertalers", besluit Boek.be.

Bron:Belga

Lees meer over:

Onze partners