Vlaams kinderboek bekroond als 'witte raaf'

26/04/12 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:49

Het Vlaamse kinderboek 'Rare snuiters' van Jan Dewitte en Freya Vlerick heeft de 'White Raven Special Mention 2012' gekregen.

Vlaams kinderboek bekroond als 'witte raaf'

De 'White Raven'-prijs is een internationale prijs voor pas verschenen boeken die unieke inzichten geven qua universele thematiek, grafische stijl en vormgeving.

Speciale vermelding De Internationale Jeugdbibliotheek in München, de grootste bibliotheek voor internationale kinder- en jeugdliteratuur ter wereld, neemt jaarlijks 250 genomineerde boeken uit meer dan 40 landen door. Uit dat aantal werden er dit jaar negen witte raven bekroond met een speciale vermelding, om ze internationaal in de verf te zetten. Vier Vlaamse en zeven Nederlandse boeken vertegenwoordigden het Nederlandse taalgebied, waarvan 'Rare snuiters' als enige winnaar uit de bus kwam.

De boeken zijn volgens de Jeugdbibliotheek voorbeelden van inspirerende en uitdagende trendsetters en hebben op vlak van taal, inhoud en creativiteit de hoogste kwaliteit.

Reliëf en braille

'Rare snuiters' is een prenten-en gedichtenboek dat sinds maart 2011 al in de rekken ligt. Het werk wordt gelauwerd omdat het toegankelijk is voor kinderen met een leesbeperking, zoals blindheid, slechtziendheid en dyslexie. Zo maken kinderen kennis met de leefwereld van blinde en slechtziende leeftijdsgenoten.

Grote prenten met aangename contrasten werken die toegankelijkheid in de hand. Ook duidelijke letters, subtiel reliëf en zelfs braille maken het boek tot een witte raaf. Bij het boek hoort een luistercd, ingesproken door Wim Opbrouck en Dani Cornu.

Het werk was enkel mogelijk dankzij een aantal subsidies, omdat de unieke reliëfdruk in het boek heel duur is.

Debuut als illustrator

Het boek kwam er na een samenwerking van 3,5 jaar tussen jeugdauteur Jan Dewitte en Freya Vlerick. Dewitte werd eerder al genomineerd voor de John Flandersprijs-Averbode met zijn Vlaams filmpje 'Joni'. Voor Freya Vlerick is het haar debuut als illustrator.

(Persbericht Poëziecentrum/ SDG)'Rare snuiters' is te koop via Blindenzorg Licht en Liefde en via PoëzieCentrum en kost 29,95 euro.

Onze partners