'Vijtig tinten grijs' sluit 2012 af als populairste (Britse) roman

27/12/12 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

Met de bekroning als Specsavers Popular Fiction Book of the Year wordt bevestigd hoe grijs de erotische thriller van E.L. James het Britse én het internationale boekennieuws kleurde tijdens het voorbije jaar.

'Vijtig tinten grijs' sluit 2012 af als populairste (Britse) roman

© Reuters

De cijfers spreken voor zich. Wereldwijd werden tot op heden van de Vijftig tinten-trilogie meer dan 65 miljoen exemplaren verkocht. Bij Amazon verkocht de trilogie meer dan de hele, onaantastbaar gewaande Harry Potter-reeks. In Groot-Brittannië is 'Vijftig tinten grijs' met meer dan 6 miljoen stuks het best verkopende boek aller tijden en geeft het topsellers als 'De Da Vinci Code' en 'Harry Potter en de relieken van de dood' het nakijken. Ook in Vlaanderen is het een verkoopsfenomeen dat de 76ste Boekenbeurs en de voorbije cadeautjesperiode domineerde.
Niet dat 'Vijftig tinten grijs' en de sequels goede boeken zijn, daar zijn zowat alle kenners het over eens. Maar een fenomeen is het absoluut. Begin december werd E.L. James door het vakblad Publishers Weekly nog verkozen tot persoon van het jaar binnen de uitgeversbranche, een eer die nog niet eerder voor een auteur was weggelegd. Doorgaans komen alleen de invloedrijkste mensen achter de schermen van het boekenwezen voor deze titel in aanmerking, zoals Amazon-baas Jeff Bezos en Penguin-topman David Shanks.

Volgens de redactie van PW verdient James deze eer "omdat het succes van de serie blijft nazingen in de uitgeefindustrie op talrijke manieren; onder andere heeft het de verkoop van gedrukte boeken in boekwinkels geholpen en erotische fictie tot een gewild genre gemaakt." De keuze van PW is gedurfd en werd in de boekenwereld niet bepaald positief onthaald. "De beschaving eindigt," klonk het in de New York Daily News, en de Los Angeles Times vroeg zich af wat Publishers Weekly bezielde toen het voor James koos.

Dan is de keuze van de Britse lezer voor 'Vijftig tinten grijs' als populaire boek van het jaar veel minder gecontesteerd, zelfs veeleer voorspelbaar, gezien de monsterverkoop. De Specsavers Popular Fiction Book of the Year is een van de bekroningen binnen het kader van de Specsavers National Book Awards. Dat zijn Britse prijzen voor populaire boeken, gesponsord door optiekketen Specsavers en niet te verwarren met de meer intellectueel getinte Amerikaanse National Book Awards.

Voor de boeken van het jaar konden Britse lezers hun favorieten kiezen in tien categorieën van de National Book Awards die door vakjury's waren samengesteld. 'Vijftig tinten grijs' werd binnen de categorie populaire boek overtuigend winnaar met 75 % van de stemmen. Een ander gedoodverfd prijsbeest was Hilary Mantel die dankzij 'Het boek Henry' auteur van het jaar werd. Lee Childs 'Achtervolging' werd misdaadroman van het jaar en Eowyn Ivey werd omwille van haar opgemerkte debuutroman 'Kind van sneeuw' gelauwerd als internationaal auteur van het jaar.

Jeroen Bert

Onze partners