Vijftiende-eeuwse manuscripten ontdekt op Brusselse zolder

06/11/12 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Remco Sleiderink, literatuurhistoricus aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, heeft een twaalftal manuscripten voorgesteld uit de vijftiende eeuw.

Hij ontdekte de manuscripten op de zolder van Walter Holbrecht, de voorzitter van de Sint-Sebastiaansgilde, de gilde van de boogschutters in Brussel.

Het belangrijkste stuk van de collectie is een geïllustreerd manuscript op perkament uit 1468, met het reglement van de gilde van de boogschutters en een lijst van de 119 leden van de Brusselse rederijkerskamer "De Corenbloem".

Ook de namen van leden van de gilde van Sint-Sebastiaan staan op het manuscript, zoals de beeldhouwer Jan Borreman en de drukker Thomas van der Noot. Het document toont de nauwe link aan tussen de gilde en de rederijkerskamer.

Op het manuscript staat naast de tekst ook een miniatuur van Sint-Sebastiaan die een boog draagt en in de oude Sint-Gorikskerk staat. Het gaat om de enige afbeelding van de binnenkant van de kerk voor de verbouwingen die in 1520 plaatsvonden.

De laatste leden van de gilde hebben de toestemming gegeven om de collectie over te dragen aan de archieven van de stad Brussel. Behalve de manuscripten vond Sleiderink op de zolder ook een gouden halsketting, die gedragen werd door koning Leopold II. (Belga/MS)

Onze partners