Vierde keer, goede keer voor Bart Moeyaert?

Ditmaal een boekenjournaal met een miljoen redenen om een boek te lezen, de wedstrijd der kinderboeken en Facebook-poëzie.

Bart Moeyaert krijgt vierde nominatie voor Hans Christian Andersen Award
Bart Moeyaert is voor de vierde keer genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award. Met deze prijs wordt een auteur en een illustrator om de twee jaar bekroond voor zijn kinder- en jeugdboeken. In 2002 eindigde Moeyaert bij de laatste drie. Volgend jaar in april zal de auteur van ‘Duet met valse noten’ de uitslag kennen. De prijsuitreiking vindt plaats op een tweejaarlijks congres in Londen in augustus 2012, maar de bekendmaking gebeurt al tijdens de Kinderboekenbeurs van Bologna in april volgend jaar. Ook Louis Joos kreeg een nominatie. Brusselse illustrator en stripauteur geeft zijn werk voor kinderen uit bij Pastel/ Ecole des loisirs. Hij maakt onder meer de illustraties bij teksten van Carl Norac en Rascal. De prijs wordt uitgereikt door IBBY, een internationaal netwerk van kinderboekenspecialisten.

Weggeefactie van één miljoen boeken
Op zaterdag 5 maart worden mensen uit Groot-Brittannië en Ierland op een uitzonderlijke manier gestimuleerd om te lezen. De “World Book Night” geeft een ongeveer één miljoen boeken weg. Een professionele jury van journalisten, uitgevers, critici en auteurs, selecteerde 25 boeken die in herdruk zijn gegaan. Ondertussen worden de pakketten verdeeld over 20.000 lezers die zich registreerden als ‘doorgeefluik’. Zaterdag mogen de geselecteerden 48 exemplaren van een titel uitdelen aan vrienden en kennissen. Enkele bekende titels zijn ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Marquez, ‘Het leven van Pi’ van Yann Martel en ‘De val van een fundamentalist’ van Mohsin Hamid. De actie wordt een dag vooraf ingeleid met een voorleesmoment op Trafalgar Square in Londen. Bekende auteurs als John le Carré, Philip Pullman en Nick Cave zullen voor een groot publiek het woord nemen. Er worden 10.000 mensen verwacht.

Collectieve Facebook-poëzie
David Van Reybrouck roept via Facebook op om samen poëzie te maken: Facebook-poëzie. Het nieuwe literaire genre is onbewust ontstaan toen Van Reybrouck een zin plaatste op Facebook met de vraag of anderen een vervolg wouden schrijven. Hij had het idee om op die manier collectief gedichten te maken. In een mum van tijd las de auteur meer dan 100 reacties. Zijn startzin “Het waren eenzame kilometers tussen Ieper en Brussel…”, was geïnspireerd op een interview dat hij las met Johan Vande Lanotte. Maar die context gaf hij zijn lezers niet mee, om communautaire of politieke verdeling te vermijden. Van Reybrouck vertelt in De Standaard dat hij nog niet zo lang op de sociale netwerksite zit, maar er wel de mogelijkheden van inziet: “Ik heb veel fantasie, maar niet zoveel als 500 Facebook-vrienden samen.” Dat poëzie meer digitaal moet gaan, vindt Van Reybrouck niet meer dan logisch. Volgens hem associëren mensen poëzie nog te veel met papieren dichtbundels. Uit al de reacties zal hij zelf de meest geschikte zinnen selecteren om daarna het gedicht te publiceren op Facebook.

Grunberg als acteur in stuk van Bernhard
Schrijver Arnon Grunberg vertolkt deze zomer een rol in de theatervoorstelling ‘Am Ziel’ (plaats van bestemming) van de Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard. Grunberg werd door regisseur Judith de Rijke benaderd met de vraag om één van de drie hoofdrollen te spelen. Zij zag een gemeenschappelijke levensfilosofie tussen de twee auteurs en vond dat de tekst op het lijf van Grunberg geschreven stond. Bernhard schrijft dat hij niet zonder theater kan en volgens De Rijke kan Arnon Grunberg niet zonder zijn pen. De Nederlandse Grunberg zal een dramatische schrijver vertolken die met zijn moeder praat over theater en kunst. Het is volgens de regisseur net die overeenkomst die zal zorgen voor een extra dimensie in de voorstelling. Hoe Grunberg zal presteren zal duidelijk worden tijdens de eerste repetities. ‘Am Ziel’ gaat op 24 augustus in première tijdens het Zeeland Nazomerfestival.

(Bron: Persberichten)
Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content