Verhalenverteller Filip Rogiers wint Vlaamse Debuutprijs

09/10/12 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Ex-Knack journalist Filip Rogiers krijgt bij de opening van de Boekenbeurs de Vlaamse Debuutprijs uitgereikt voor 'Nauwelijks lichaam'.

De Debuutprijs 2012, de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur, gaat dit jaar naar Filip Rogiers voor zijn verhalenbundel 'Nauwelijks lichaam' (De Bezige Bij Antwerpen). Op dinsdag 30 oktober 2012 zal Rogiers tijdens de vooropening van de Boekenbeurs de prijs ter waarde van 6.200 euro in ontvangst nemen, met de steun van de provincie Antwerpen.

Rogiers die momenteel journalist is bij De Standaard - en vroeger nog bij De Morgen én Knack - schreef met 'Nauwelijks lichaam' in "prachtig Nederlands", aldus de jury, hoe kleine levensdrama's van normale mensen "soms grote drama's in een kleine wereld worden." De jury benadrukte ook dat Rogiers het veronachtzaamde genre van het korte verhaal met verve nieuw leven inblaast.

Ook in Knack werd Rogiers' debuut bij verschijnen in november 2011 geloofd: "Lang geleden dat er in Vlaanderen nog zulke loepzuivere verhalen verschenen zijn." De ingehouden intense verhaalstijl werd er geprezen "die perfect aansluit bij de smeulende vulkanen die zijn meestal vrouwelijke hoofdpersonages zijn. In het slot van het verhaal komen ze tot ontploffing en stellen ze een opstandige daad, alsof Rogiers zijn lezers wil oproepen om eindelijk zichzelf te durven zijn."

Vorig jaar won YM Dangre de Debuutprijs met zijn roman 'Vulkaanvrucht'.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners