Verhalen van publiekslievelingen Ish Ait Hamou en Griet Op de Beeck op komst

15/01/16 om 09:55 - Bijgewerkt om 10:06

De laatste week van januari verschijnt een novelle van danser-jurylid-auteur Ish Ait Hamou terwijl Griet Op de Beeck na twee bijzonder succesvolle romans in maart met de verhalenbundel 'Gij nu' komt.

Verhalen van publiekslievelingen Ish Ait Hamou en Griet Op de Beeck op komst

Ish Ait Hamou schreef een gelegenheidsnovelle voor 'Te Gek!?', een campagne die aandacht vraagt voor mensen met psychische problemen. © VRT

Begin januari werden 10 Nederlandstalige topboeken voor het voorjaar voorgesteld. Maar naast deze paradepaardjes uit het genre van de roman en de literaire non-fictie verschijnen er sporadisch verhalenbundels, toch wel het ondergeschoven kindje in het literaire proza. Vandaag aandacht voor twee romanauteurs die na het grote succes van hun eerste twee romans nu kiezen voor het heel wat minder commerciële verhaalgenre.

'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' (Manteau) van Ish Ait Hamou

Verhalen van publiekslievelingen Ish Ait Hamou en Griet Op de Beeck op komst

© GF

Ish Ait Hamou veroverde Vlaanderen met zijn debuutroman 'Hard hart' in 2014. Kwatongen beweerden toen dat zijn hippe looks en zijn status van jurylid in het bij jongeren populaire VTM--programma 'So You Think You Can Dance' daar voor veel tussenzaten. Maar die kritiek verstomde toen afgelopen jaar 'Cécile' verscheen, een roman over een onmogelijke liefde tussen een Parijse schone en een Marokkaanse jongeling die de trekjes had van Hamou zelf.

Hamou veroverde ook met deze tweede roman de hitlijst van best verkochte ficitie in de Vlaamse boekhandel. Hij werd nu gevraagd om een novelle te schrijven die ingaat op de problematiek van psychisch lijden die 'Te Gek?' aankaart vanaf eind januari.

'Te Gek?' wist al psychiater Dirk 'Doctor Love' De Wachter te enthousiasmeren tot een zaaloptreden over liefde, een onmogelijk verlangen, en speelt zangeres Selah Sue dit voorjaar uit als meter van de hele campagne.

Hamou focust in 'Als je iemand verliest die je niet kan verliezen' op een vrouwelijke topchirurg Sheila die door het noodlot getroffen in een obscuur ziekenhuis belandt waar een zwaar toegetakelde man haar opnieuw in verwarring brengt.

'Gij nu' (Prometheus) van Griet Op de Beeck

Verhalen van publiekslievelingen Ish Ait Hamou en Griet Op de Beeck op komst

© GF

Er is de laatste jaren geen enkele Vlaamse debutant zo succesvol en populair gebleken als Griet Op de Beeck. Haar debuutroman 'Vele hemels boven de zevende' was een instanthit die daarna maandenlang in de top 10 van best verkochte fictie in Vlaanderen én Nederland prijkte. Maar ook 'Kom hier dat ik u kus', haar tweede roman, was een voltreffer. Haar uitgeverij schat dat er van beide romans ondertussen al 350.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan en dat aantal stijgt zienderogen want 'Kom hier dat ik u kus' staat ook nu nog in de top 10 van best verkochte romans in de Vlaamse boekhandel.

Op de Beeck, die in een vorig leven theaterrecensente was voor De Morgen, heeft een goed oor voor levensechte dialogen en laat telkens heel herkenbare mensen met heel herkenbare relatieproblemen worstelen. Allicht zal dat in 'Gij nu' niet anders zijn.

'Gij nu' bundelt 15 verhalen van 15 personages die ieder op hun manier tegen de eenzaamheid vechten. Maar Op De Beeck zou niet de succesvolle schrijfster zijn die ze nu is als ze geen uitwegen toont bij de worsteling met die mentale draak. In maart weten we meer.

Onze partners