Veiling met boeken van Couperus brengt 10.000 euro

18/01/13 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Een veiling met 100 antieke en zeldzame boeken van Louis Couperus heeft op een online veiling bijna 10.000 euro opgebracht.

De veiling vond plaats op www.catawiki.nl, een veilingsite speciaal voor verzamelaar en werd georganiseerd in samenwerking met het Couperus genootschap. De veiling was tevens het eerste evenement in het officiële Couperusjaar.

Hoge opbrengsten

De opbrengst van de veiling was behoorlijk hoger dan verwacht. Er was dan ook zeer veel belangstelling, liet veilingmeester Job Kwakman weten. 'De veiling kenmerkte zich door de vele bieders die vooral in het laatste uur van de veiling erg actief waren. Hieruit blijkt wel dat er in Nederland veel verzamelaars zijn van het werk van Couperus.'

Vooral eerste drukken populair

De hoogste opbrengst was voor een eerste druk van het boek 'De stille Kracht' uit 1900. Dit boek wisselde van eigenaar voor maar liefst 500 euro. Een eerste druk van Eline Vere (1889) bracht 450 euro op. Daarnaast waren ook de boeken met een bandontwerp van Berlage erg gewild.

Louis Couperus wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse literatuur. Hij schreef talloze boeken waaronder vele psychologische en historische romans. Ook schreef hij sprookjes, reisverslagen en columns. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk 'Eline Vere'.

Lees meer over:

Onze partners