Veiling bibliotheek Komrij levert bijna 200.000 euro op

28/11/12 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

De veiling van een deel van de bibliotheek van de Nederlandse dichter Gerrit Komrij heeft bijna 200.000 euro opgebracht.

Veiling bibliotheek Komrij levert bijna 200.000 euro op

© Anna Letswaart, Wikicommons

Dat is iets minder dan de verwachte opbrengst van 250.000 euro. Wel was er veel belangstelling, liet veilingmeester Jeffrey Bosch weten.

Het eerste deel van de bibliotheek van Gerrit Komrij - zowat 3.000 tot 4.000 boeken - ging onder de hamer bij veilinghuis Bubb Kuyper in het Nederlandse Haarlem. Daaronder bijvoorbeeld boeken van Rimbaud en Pessoa, van Boudewijn Büch maar ook erotische boeken van Mirabeau.

Zeldzame boeken over uitwerpselen

Komrij overleed op 5 juli op 68-jarige leeftijd. In zijn huis in Portugal had hij een bibliotheek van zowat 60.000 boeken. De eerste veiling betreft de hoogtepunten uit zijn verzameling, waaronder bibliofiele boeken, literatuur, reisverhalen, erotische boeken en tientallen zeldzame boeken over uitwerpselen, een onderwerp waarvoor Komrij een bijzondere interesse had. Volgens de veilingmeester deden vooral de erotische en moderne literatuur, en de kinderboeken het goed, maar liep de oude literatuur iets minder.

De voormalige "Dichter des Vaderlands" had begin dit jaar zelf al contact opgenomen met Bubb Kuyper om de boeken te veilen, toen hij al wist dat hij ziek was. "Hij wilde dat andere verzamelaars er plezier aan zouden beleven", vertelt de zegsman. Hij zou ook meewerken aan de catalogus, maar zijn dood kwam vroeger dan voorzien. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners