Van Vesalius tot Tom Lanoye: Vlaams literair erfgoed online

15/11/12 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Vandaag komt Flandrica, een nieuwe erfgoedsite, online waarin de lezer kan grasduinen in 16e-eeuwse kranten, Guido Gezelles speelkaarten of een oud Vlaams kookboek.

Van Vesalius tot Tom Lanoye: Vlaams literair erfgoed online

Sinds maart 2011 hebben zes grote bibliotheken de krachten gebundeld om, met steun van de Vlaamse overheid, een digitale erfgoedbib online te krijgen. Vandaag mocht Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in de Leuvense Leeszaal van de universitaire bib de eerste muisklik geven.

Flandrica heet de nieuwste digitale aanwinst op boekengebied. En het is een juweeltje geworden. Meer dan 400 publicaties kan de lezer nu al online doorbladeren: van oude kranten tot de eerste homoseksuele roman ('Escal Vigor') van Georges Eekhoud, van de speelkaarten van Guido Gezelle (waarop hij taalkundige notities maakte) tot een nauwelijks bekend rockgedicht van de jonge Lanoye.

Je weet niet waar eerst te kijken. Een handige thematische index zet je op weg naar wetenschappelijke boeken (zoals het beroemde traktaat van Vesalius over het menselijke lichaam met de nog beroemdere tekeningen) of info over dagelijkse thema's, zoals handleidingen over wellevendheid of het gedrag van de fatsoenlijke vrouw. Van kunst tot economie en recht, van religie tot media en literatuur: deze site is een echte aanwinst voor al wie van boeken houdt in hun meest diverse inhoud.

De site zal gestaag worden uitgebreid, aldus Eva Wuyts, coördinator van het project.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners