Van Ish Ait Hamou en Patricia de Martelaere tot Els Beerten en Erik Vlaminck: stem voor de 25 parels van de bibweek

'Hard hart' van Ish Ait Hamou is één van de 25 literaire parels waarvoor je kan stemmen. © BELGA

Van 1 tot en met 18 oktober kan iedereen uit een lijst van 25 verborgen parels digitaal meestemmen welke recente Nederlandstalige literaire roman echt de moeite waard is om naar een eiland mee te nemen.

Gisteren trok de Vlaamse Bibliotheekweek zich op gang onder het motto ’25 verborgen literaire parels’. Meer dan 600 bibmedewerkers stelden een top 25 van recente Nederlandstalige romans samen die het verdienen om nooit meer vergeten te worden. Al wie meestemt, maakt kans op een tablet en een gratis leesapp van de 25 klassiekers die volgens de bibmedewerkers incontournable zijn.

Mix van genres

Het is alleszins een mooi lijstje van auteurs met een goede mix van genres – ook thrillers van Toni Coppers (‘Iris was har naam’) of Johanna Spaey (‘Vlucht’) liggen te blinken tussen de 25 parels – en onverwachte tips: de ‘moeilijke’, laatste tao-roman van wijlen Patricia de Martelaere (‘Het onverwachte antwoord’) staat er zij aan zij met tijdloze klassiekers als ‘Wit is altijd schoon’ van Leo Pleysier of ‘Taal zonder mij’, de ontroerende, lucide hommage van Kristien Hemmerechts aan Herman de Coninck.

Ook jeugd- en adultliteratuur zijn van de partij met onder anderen Annelies Beck (‘Over het Kanaal’) en Els Beerten (‘Eén mens is genoeg’). En natuurlijk mochten Dimitri Verhulst (‘Problemski Hotel’), Peter Terrin (‘De bewaker’), Elvis Peeters (‘Wij’) en de vaak onderschatte Diane Broeckhoven (‘De buitenkant van mijnheer Jules’) niet ontbreken, maar ook Bernard Dewulf met ‘Loerhoek’, Luc De Vos (‘Paddenkoppenland’), Erik Vlaminck met ‘Suikerspin’ en Louis Van Dievel met ‘De Pruimelaarstraat’ zijn van de partij.

Jonge Vlaamse debutanten

Knap dat jongere Vlaamse debutanten, zoals Ish Ait Hamou (‘Hard hart’), Kris Van Steenberge (‘Woesten’) en Jan Vantoortelboom (‘Meester mitraillette’) eveneens in de etalage staan.

De Nederlandse auteurs werden daarbij niet vergeten: Kader Abdolah, Tommy Wieringa, Anna Enquist, Jaap Robben, Arthur Japin, Renate Dorrestein en P.F.Thomése dingen ook mee naar de stem van de gepassioneerde lezer.

Wel opvallend: geen Herman Brusselmans noch Tom Lanoye of Arnon Grunberg bij deze 25 ‘parel-auteurs’.

Nog tot 18 oktober kan iedereen een boek dus tippen. Daarna zal er een bucket list van de meest getipte romans worden bekend gemaakt én natuurlijk de prijswinnaars.

FH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content