Van Brecht Evens tot Maud Vanhauwaert: jong literair talent te gast in Berlijn

Twaalf Vlaamse en Nederlandse schrijvers brengen straks hun werk in een Duitse vertaling op een Berlijns literatuurfestival.

Het festival heet, hou u vast, ‘Es Gracht! Spoken Word und Lyrikperformance aus Flandern & den Niederlanden’. De Vrije Universiteit van Berlijn (FU-Berlin) organiseert het crossmediale Literaturfest op 11 en 25 mei. Het is bedoeld voor iedereen die in kunst geïnteresseerd is.

Het aanbod bestaat uit zes Vlaamse en zes Nederlandse artiesten. Hieronder wat meer informatie over de Vlaamse divisie:

Brecht Evens (1986)

Limburgs striptekenaar en illustrator die met zijn ‘Handen uit de mouwen’ de Plastieken Plunk van 2009 won. De prijs krijgt de maker van het beste kortverhaal dat het voorbije jaar verschijnt in striptijdschrift Plots of op de website Pulp Deluxe.

Andy Fierens (1976)

Dichter en performer, debuteerde met zijn poëziebundel ‘Grote Smerige Vlinder’ bij uitgeverij De Bezige Bij in Antwerpen.

Maarten Inghels (1988)

De Antwerpse schrijver, dichter en columnist publiceerde vorig jaar bij De Bezige Bij zijn tweede dichtbundel, ‘Waakzaam’ genaamd.

Randall C. (1967)

De poëet maakte in 2007 furore met ‘Slaapkoppen’, wat hem de Blikken Biebel van 2008 opleverde. Dat was de Debuutprijs van de Stad Turnhout, en wordt toegekend aan het beste Vlaamse debuut. De Blikken Biebel heet sinds 2010 de Willy Vandersteenprijs.

Reinout met Nevenwerking (1981)

Dichter Reinout Verbeke met zijn band Nevenwerking.

Maud Vanhauwaert (1984)

De dichteres debuteerde begin 2011 met ‘Ik ben mogelijk’, een gedichtenbundel die bij uitgeverij Querido Amsterdam-Antwerpen verscheen.

De Nederlandse vertegenwoordigers zijn Mark Boog met zijn band Poetry in Motion, Daan Doesborgh, Ellen Deckwitz, Marjolijn van Heemstra, Erik Lindner en Jeroen Naaktgeboren.

Het idee komt van de Berlijnse hoogleraar neerlandistiek Jan Konst. Zijn afdeling Nederlands organiseert het hele gebeuren, samen met de Literaturwerkstatt, een organisatie uit Berlijn die jonge auteurs over de hele wereld in contact brengt met het Duitse publiek.

De Nederlandse Taalunie subsidieert het project uit een subsidiepot die afdelingen Nederlands van buitenlandse universiteiten organiseren. “De buitenlandse neerlandistiek vormt een groot potentieel voor de plaatselijke verspreiding van Nederlandstalige muziek, films, theater en literatuur”, klinkt het bij de Taalunie.

Het festival geniet ook nog een hele rist aan subsidies van het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse ambassade en de Vlaamse vertegenwoordiging in Berlijn.

De voorstelling op 11 mei gaat door in ‘Maschinenhaus’ in de Berlijnse Knaackstraße nummer 97. Een toegangsticket kost 7,5 euro. Een latere vertoning valt op 25 mei. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content