Vader en zoon Nolens toucheren samen 35.000 euro subsidies

© Belga

Het Vlaams Fonds voor de Letteren kent meer dan 1,35 miljoen euro subsidies toe aan Vlaamse auteurs. Carll Cneut, Tom Schamp en Leonard Nolens ontvangen het maximumbedrag van 20.000 euro.

Vlaamse schrijvers kunnen jaarlijks bij het Fonds een aanvraag indienen voor subsidie voor hun boekenproject. Wie op zijn belastingsbrief een bepaalde inkomensgrens niet overschrijdt, kan zo beroep doen op netto sponsoring die dit jaar maximaal 20.000 euro bedraagt. Opvallend: dichter Leonard Nolens krijgt al jaren het maximaalbedrag maar ook zijn zoon-romanauteur David is goed voor 15.000 euro.

Literatuurkenners

De subsidies worden toegekend door commissies van literatuurkenners. In de sector van de jeugdliteratuur en illustratoren valt het meeste overheidsmanna te rapen: Carll Cneut en Tom Schamp hebben recht op 20.000 euro terwijl Pieter Gaudesaboos, Sabien Clement en Klaas Verplancke met 17.500 euro ook niet hoeven te klagen. Bart Moeyaert, die van vele markten thuis is, krijgt eveneens 17.500 euro toegeschoven.

116 beurzen

Bij de romanauteurs bedragen de betoelagingen hoogstens 15.000 euro: voor David Nolens dus en eveneens voor Yves Petry.

Dit jaar dienden 152 auteurs een aanvraag in. 116 onder hen ontvingen een beurs, dat is drie op vier. Gemiddeld bedraagt een beurs 8.945 euro.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content