Unieke privécollectie literaire meesterwerken te koop

03/06/10 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Het Brits-Amerikaanse veilinghuis Sotheby's zal vanaf oktober 2010 zo'n 3000 eerste edities van Engels en Amerikaans belangrijk literair werk van de hand doen.

De topper uit de collectie is een gesigneerde versie van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, die hij zelf aan de acteur William Macready, een goede vriend, schonk. Deze eerste druk uit 1844 zou sindsdien slechts twee keer van eigenaar zijn veranderd en in nagenoeg onaangeroerde staat zijn. De laatste keer kwam het in de handen van de anonieme Engelse verzamelaar die het boek nu verkoopt.

Zijn collectie bevat ook een eerste druk van de eerste verzameling gedichten van William Shakespeare uit 1640, de eerste dichtbundel die T.S. Eliot in de VS schreef en die hij met een opdracht erin aan Virginia Woolf schonk, en een reeks van voorpublicaties en proefdrukken, waaronder 'Brideshead Revisited' van Evelyn Waugh.

Volgens specialist Peter Selley van Sotheby's is de verzameling van onschatbare culturele waarde en de meest unieke voor het Engelse taalgebied in de laatste halve eeuw. 'Het is de belangrijkste collectie die ik ooit heb gezien en wellicht ooit zal zien, want ik kan me niet inbeelden dat iemand nu nog in staat is zo'n verzameling aan te leggen, zelfs al zouden ze er het geld voor hebben.'

Sotheby's zal de collectie vanaf oktober op verschillende tijdstippen veilen in haar huizen in Londen en New York, omdat ze zo omvangrijk is. De totale opbrengst wordt geschat tussen 8 en 15 miljoen pond (tussen 9,5 en 18 miljoen euro). Voor 'A Christmas Carol' verwacht men alleen al tussen 150.000 en 200.000 pond (180.000 en 240.000 euro).

Jeroen Bert
Lees meer over:

Onze partners