Uitgeversbaas Koen Clement enige Vlaming in literaire pikorde

13/03/13 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Mai Spijkers is de meest invloedrijke man in het Nederlandstalige literaire wereldje, aldus HP/De Tijd in zijn Literaire Pikorde 2013.

Elk jaar wordt aan de vooravond van de Nederlandse Boekenweek - het equivalent van de Vlaamse Literaire Lente die zaterdag begint - reikhalzend uitgekeken naar de Literaire Pikorde. Vandaag werd deze speels becommentarieerde hiërarchie van het wereldje voor de15e keer door het Nederlandse magazine HP/De Tijd gepubliceerd.

'Slimme seksboer' Mai Spijkers, directeur van de uitgeverijen Prometheus en Bert Bakker, is anno 2013 de oppergod op de Nederlandstalige Parnassus. Spijkers, die ook Tom Lanoye en Herman Brusselmans in zijn stal heeft, gooide hoge ogen met de 'Vijftig tinten'-trilogie van E.L.James.

Momenteel rolt Spijkers over de tongen omdat hij 'Achter het raam op de wallen' van Patricia Perquin zonder blikken of blozen als authentieke getuigenis van het Amsterdamse hoerenwereldje uitbracht. Perquin, pseudoniem van Valérie Lempereur, blijkt nu immers een boek vol mythomane verzinsels uit haar duim te hebben gezogen. Haar frauduleuze verleden als 'Lampedaire'-uitgeefster van zwaar opgeleukte BV-boeken - over onder anderen VTM-fenomeen Jacky Lafon - wordt ondertussen opnieuw opgerakeld in de Vlaamse pers. Het zal Spijkers een zorg wezen. Zijn winkeltje houdt immers goed stand in deze woelige uitgeverstijden.

Vlaming van dienst in dit lijstje van 40 literaire powerbrokers is Koen Clement, directeur van het WPG-consortium (met De Bezige Bij als vlaggenschip). Clement presteerde het ooit om in 2010 de Pikorde aan te voeren. Dit jaar moet hij vrede nemen met plaats 6.

Dat er maar één Vlaming figureert in deze who's who in de Nederlandstalige literatuur zegt nog altijd iets over de blijvende dominantie van de Amsterdamse Grachtengordel in het wereldje.

Frank Hellemans

Onze partners