Uitgevers willen minder boeken op de markt

02/10/12 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:56

WPG Uitgevers België, de belangrijkste uitgever van Vlaanderen, gaat minder boeken op de markt brengen. Ook andere uitgevers vinden dat er teveel titels verschijnen.

"Er wordt in Vlaanderen veel te veel uitgegeven", zeggen Peter Quaghebeur en Erwin Provoost, de nieuwe WPG-directeurs in De Morgen en De Standaard.

Dagelijks komen er in Vlaanderen gemiddeld 55 boeken op de markt. Van het merendeel worden er slechts een paar honderd exemplaren verkocht.

Verlies

Volgens Quaghebeur en Provoost valt de overvloed aan boeken te verklaren door "schrik om de nieuwe Harry Potter, Pieter Aspe of Jeroen Meus te missen". "Je wilt de kosten daarvan niet weten, het verlies dat dat met zich meebrengt", zeggen de directeurs.

WPG Uitgevers België geeft jaarlijks nog ongeveer 250 boeken uit. Het doel is om op termijn onder de 200 te gaan.

Uitgeverij Meulenhoff besliste eerder ook al om minder boeken uit te geven. In 2011 haalde het dezelfde omzet als een jaar eerder met honderd titels minder.

Hoge oplages

Volgens directeur Geert Joris van koepelorganisatie Boek.be ligt het probleem echter niet bij het aantal titels. "Het probleem ligt volgens mij niet in de veelheid aan titels, maar in de te hoge oplages. We moeten veeleer naar manieren zoeken om meer titels aan een goede oplage in de markt te zetten", zegt hij in De Morgen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners