Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar blaast 175 kaarsjes uit

De literaire uitgeverij viert haar 175-jarige bestaan met speciale uitgaven en ‘De Grote Oorlog op kleine schaal’ vertelt wat we nog niet wisten over WOI.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar blaast 175 kaarsjes uit

De literaire uitgeverij Nijgh & Van Ditmar in Amsterdam bestaat 175 jaar. Verschillende spraakmakende auteurs, zoals Arnon Grunberg en Robert Vuisje, debuteerden bij Nijgh & Van Ditmar. De jarige claimt met haar 175-jarige bestaan de oudste uitgeverij van Nederland te zijn. “We hebben goed rondgekeken”, zegt uitgever Vic van de Reijt in Boekblad, “de andere oude uitgeverijen zijn een jaartje of honderd.” Het jubileum wordt gevierd met speciale uitgaven en een feest. Allereerst komt er ‘175 jaar Nijgh & Van Ditmar – Nimmer dralend 1837 – 2012’, een boek over de bewogen geschiedenis van de uitgeverij. Nijgh & Van Ditmar kende niet alleen hoogte- maar ook dieptepunten zoals toen in 1940 het archief in Rotterdam afbrandde en de toenmalige directeur omkwam door een verdwaalde kogel. De geschiedenis wordt geïllustreerd met verschillende boekomslagen.

Daarnaast geeft Nijgh & Van Ditmar een reeks van tien Nijgh-klassiekers uit met artisitieke boekomslagen. De klassiek geïllustreerde covers zijn gemaakt door studenten van de kunstacademie Sint-Joos. De eenheid in de reeks ontstaat door de fraaie belettering van ontwerper Ron van Roon. Op advies van de boekhandels verschijnen de Nijgh-klassiekers in verspreide slagorde. De eerste drie (‘Karakter’ van F. Bordewijk, ‘De kip die over de soep vloog’ van Frans Pointl en ‘Schuim en as’ van J. Slauerhoff) liggen vanaf maart in de boekenwinkel. De anderen volgen in juni. Als kers op de taart geeft de uitgeverij op 7 juni een groot verjaardagsfeest in Paradiso, waarbij onder meer muzikaal begaafde auteurs op het podium kruipen. (Bron: Boekblad)

Wat we nog niet wisten over WOI …

Op vrijdag 10 maart stellen Davidsfonds en auteur Ruben Donvil het boek ‘De Grote Oorlog op kleine schaal’ voor in Tienen. Het boek handelt over de gevechten aan de Getelinie in Oost-Brabant in augustus 1940. Wie Eerste Wereldoorlog hoort, denkt meestal meteen aan de vier jaren strijd aan de IJzer maar het begin van die oorlog wordt vaak vergeten. Drie zware gevechten rond de streek van Gete vertraagden de opmars van de Duitsers waardoor men de forten in Antwerpen en de stellingen in de Westhoek kon voorbereiden op de komst van de Duitse divisies. Over de gebeurtenissen in deze periode is algemeen weing geweten en met ‘De Grote Oorlog op kleine schaal’ vult Donvil deze leemte op. Donvil is historicus en specialiseerde zich in de oorlogsgeschiedenis van Oost-Brabant. ‘De Grote Oorlog op kleine schaal’ is zijn debuut. Het boek is nog niet te verkrijgen in de boekhandel maar kan hier wel besteld worden.

Chris Lomme brengt ‘Mijn leven langs poëzie om’

Op zondag 4 maart brengt actrice Chris Lomme een pöetisch programma in het cultureel centrum van Mortsel onder de titel ‘Mijn leven langs de poëzie om’. De voorstelling is het resultaat is van een jarenlange rijping. Poëzie is de taal bij uitstek om het onzegbare uit te drukken. Liefde wordt vaak uitgedrukt in een gedicht. We zoeken troost in verzen. Het doet ons lachen of wenen, maar één ding staat vast: poëzie bindt. Lomme laat in haar hart kijken en toont welke verzen haar raken of voor een aparte betekenis hebben. Onder anderen Guido Gezelle, Charles Baudelaire en Herman De Coninck komen aan bod. Voor de gelegenheid wordt ze bijgestaan door muzikant Geert Waegeman. Hij is al jaren actief in het muziektheatergezelschap Braakland/Zhebilding en werkt daarnaast ook als componist en arrangeur. Praktische informatie vindt u hier.

Erik Vlaminck leest voor uit ‘Quatertemperdagen’

Op maandag 5 maart leest Erik Vlaminck van 14u tot 17u voor uit zijn debuutroman ‘Quatertemperdagen’ in de bibliotheek van Merksem. Vlaminck groeide uit tot een echte Vlaamse schrijver die postmoderne trends aan zich voorbij liet gaan en resoluut de kaart van het naturalisme koos. Tijdens de literaire lezing van ‘Quatertemperdagen’, een zesdelige cylus over het ongewone leven van gewone mensen in Vlaanderen, ontpopt Vlaminck zich als een performer pur sang. Hij speelt en imiteert personages uit zijn boeken. Zijn podiumtalent bracht hem op de affiche van de grote literaire evenementen van de Lage Landen zoals Saint-Amour, Zuiderzinnen en de Amsterdamse Boekennacht. In eerdere levens werkte Vlaminck in de psychiatrie en in de thuislozenzorg. Met ‘Quatertemperdagen’ debuteerde hij in 1991 als schrijver. In 2008 verschenen zijn zeer gunstig onthaalde roman ‘Suikerspin’ en zijn laatste roman, ‘Brandlucht’, bracht hij uit in augustus 2011. De lezing kan u gratis bijwonen, én: er is koffie. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content