UItgever Harold Polis steekt publiekelijk recensie in brand

10/09/12 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Bij de presentatie van de nieuwste roman van Maarten Inghels afgelopen zaterdag verbrandde inleider-uitgever Harold Polis een negatieve recensie van het boek.

UItgever Harold Polis steekt publiekelijk recensie in brand

© Vonkenzonen

'Vurig begin van de boekpresentatie van 'De handel in emotionele goederen'. Uitgever Harold Polis steekt kutrecensie in brand.'

De Facebookpagina van De Bezige Bij Antwerpen, Polis' uitgeverij, doet zelf nogal smeuïg melding van de mediastunt en voegt er zelfs aan toe: 'De afwezigen hadden ongelijk!'. Henri-Floris Jespers blogt hoe een en ander effectief in zijn werk ging afgelopen zaterdag in de Antwerpse Studio.

Polis haalde bij het begin van zijn toespraak een glazen asbak tevoorschijn en trok daarna een langwerpig stuk papier uit z'n zak, met de woorden: 'Eerst de boze geesten uitdrijven, Maarten zal mij wel begrijpen.' Vervolgens stak Polis dus het artikel in kwestie in brand en ging hij over tot de orde van de dag: een loflied op 'De handel in emotionele goederen', de nieuwste roman van Maarten Inghels.

Polis zelf repte met geen woord over de auteur van het stuk dat hij in brand stak. Allicht, zo Jespers, ging het om een negatieve kritiek van Mark Cloostermans in De Standaard der Letteren. Cloostermans zelf reageerde al op Facebook op deze nieuwe mediastunt: 'Dus op de herdrukken van de nieuwe Ann De Craemer komt geen citaat uit mijn positieve recensie van dat boek? Ik hoop dat Polis consequent is. Voor je het weet is zo'n 'statement' niet meer dan een uiting van hypocrisie.'

Hoe wanhopig op zoek naar aandacht als uitgever in deze crisistijden kan je zijn? Wordt ongetwijfeld vervolgd, liefst niet met een heuse boekverbranding.

Frank Hellemans

Onze partners