Twijfel over biografie Julian ‘Wikileaks’ Assange

© EPA

Vandaag in het boekenjournaal: publicatie biografie Julian Assange onzeker; uitgeverij Clavis opnieuw in handen van familie Werck en Vlaamse jongeren lezen als de besten.

Verschijning autobiografie Assange twijfelachtig Eind vorig jaar werd nog bekend dat Julian Assange, topman van klokkeluiderssite Wikileaks, 1.2 miljoen euro ontvangt voor zijn autobiografie. Geld dat hij zou gebruiken om de gerechtskosten te dekken van de zaak die sinds gisteren 12 juli in hoger beroep wordt behandeld. Assange vecht in Londen zijn uitlevering aan Zweden aan waar hij wordt beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee vrouwen.

De rechten van ‘Wikileaks Versus the World: My Story’ zijn aan 35 landen verkocht waaronder in Nederlands aan de Geus. De biografie had begin april in de winkel moeten liggen, maar volgens de krant The Guardian is Assange van gedachten veranderd. Hij zou bang zijn dat het boek koren op de molen is van de VS die hem van terroristische praktijken verdenkt.

Zowel Assange als Andrew O’Hagan, ghostwriter van de biografie, willen geen commentaar geven. Bij De Geus zijn ze er alsnog gerust in. ‘Wat ons betreft staan alle gemaakte afspraken nog. En dat geldt voor zover wij weten in alle 35 landen waaraan de rechten zijn verkocht’, verklaart Nele Hendrikckx, redacteur bij De Geus.

Uitgeverij Clavis opnieuw familiebedrijf
De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) trekt zich terug uit de kinder- en jeugdboekenuitgeverij Clavis. Daarmee komt het bedrijf opnieuw volledig in handen van de familie Werck. Willy Vanden Poel, CEO bij Clavis sinds februari 2011, zet een stap opzij.
Een verschil in toekomstvisie zou de reden zijn om de samenwerking tussen LRM en Clavis op te zeggen. LRM zorgde zes jaar geleden voor de nodige kapitaalsverhoging bij Clavis door als minderheidsaandeelhouder in de uitgeverij te participeren.

Toen begin dit jaar auteurs, illustratoren en medewerkers bij Clavis klaagden over wanbetaling drong LRM erop aan Willy Vanden Poel, die namens de investeringsmaatschappij in de raad van bestuur van de uitgeverij zat, aan te stellen als algemeen directeur. Vanden Poel stelde orde op zaken, maar geeft dus nu de directeurstitel terug aan Philippe Werck.

Waakzaamheid

Ondervoorzitter Koen Stassijns van de Vereniging voor Auteurs (VAV) wenst Clavis alvast alle succes toe, maar belooft waakzaam te blijven wat de correcte uitbetaling van de auteursrechten betreft.

De Nederlandse schrijfster Rian Visser die vroeger al de kat de bel aanbond door op haar blog de late betalingen en het achterhouden van royalty’s door de uitgeverij bekend te maken, vraagt zich luidop af hoe het nu verder moet met Clavis en of Werck in staat zal zijn het vertrouwen te herstellen.

zie ook: Made in Limburg; GvA; De Papieren Man


Vlaamse jongeren bij beste lezers van Europa

Vlaamse jongeren zijn goede lezers zo blijkt uit cijfers die de Europese Commissie voorstelde. Bij slechts 13.4% van de onderzochte 15-jarigen is het leesniveau ondermaats. Hiermee staat Vlaanderen derde in Europa na Finland en Estland.

De cijfers hebben betrekking op het jaar 2009 en komen uit een nieuw rapport van het Eurydice-netwerk dat onder meer onderzoek naar geletterdheid en de wijze waarop dit bevorderd kan worden, ondersteunt.

Voor eind 2020 moeten alle EU-landen het aandeel zwakke lezers in hun bevolking tot 15% terugbrengen, luidt de ambitie. Vandaag blijven alleen de Vlaamse Gemeenschap, Denemarken, Estland, Finland en Polen onder die grens.

Op Europees niveau blijken 19.6% van de 15-jarigen moeilijkheden te hebben met lezen. Vlaanderen scoort met 13.4% dus boven het gemiddelde. De Franse gemeenschap doet het met 23,3% zwakke lezers minder goed. In de Duitstalige Gemeenschap werd een score van 16.9% opgetekend.

zie ook: De Standaard; De Morgen; De Redactie

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content