Tweede deel van Mandela's autobiografie komt uit in 2016

27/03/15 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Toen Nelson Mandela overleed, was hij bezig met zijn memoires over de jaren dat hij Zuid-Afrikaans president was geweest. De Nederlandse versie ervan verschijnt volgend jaar bij Atlas Contact.

Tweede deel van Mandela's autobiografie komt uit in 2016

Mandela maakte 'The presidential years', het vervolg van zijn autobio, niet af. © Reuters

'The presidential years' heet het vervolg op 'De lange weg naar de vrijheid', Mandela's autobio die vertelt hoe hij na al de ontberingen op Robbeneiland uiteindelijk president van Zuid-Afrika is geworden. Het tweede luik van zijn memoires werd gevonden in zijn nagelaten papieren en wordt nu vervolledigd door zijn weduwe en een team van adviseurs van Mandela.

Niet helemaal af

Tweede deel van Mandela's autobiografie komt uit in 2016

© GF

Graça Machel, de officiële weduwe van Mandela, vertelt op de betaalsite van 'Boekblad' dat het manuscript over Mandela's presidentsjaren heel persoonlijk én omvangrijk is maar niet helemaal af. Die klus zal worden geklaard door voormalige medewerkers van Mandela dus.

Op die manier wordt natuurlijk de deur opengezet voor discussie bij publicatie van 'The presidential years' in 2016 wat nu van de hand is van Mandela zelf, en wat zijn medewerkers hem in de mond hebben gelegd. Tenzij natuurlijk een duidelijk onderscheid zal worden gemaakt tussen het originele, incomplete handschrift en de toevoegingen van de ghostwriters achteraf.

'The presidential years' verschijnt in 2016 bij Uitgeverij Pan MacMillan en tegelijk ook in Nederlandse vertaling bij Atlas Contact.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners