Twee Belgische stripauteurs genomineerd voor Grote Prijs van Angoulême

08/01/14 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

De Belgische stripauteurs Jean Van Hamme en Hermann zijn genomineerd voor de Grote Prijs van het stripfestival in het Franse Angoulême.

Twee Belgische stripauteurs genomineerd voor Grote Prijs van Angoulême

Jean Van Hamme © Belga

De organisatoren van het 41ste Internationaal Stripfestival hebben de lijst met 25 genomineerden bekend voor de Grote Prijs bekend gemaakt.

Jean Van Hamme verwierf als scenarist vooral bekendheid voor stripreeksen als "De Chninkel" en "Thorgal" (allebei in samenwerking met tekenaar Rosinski), "XIII" (William Vance), "Largo Winch" (Philippe Francq), "de Meesters van de gerst" (Francis Vallès) en "Wayne Shelton" (Christian Denayer). Hermann (Huppen) oogstte als striptekenaar roem met onder andere "Bernard Prince", "Comanche", "Jeremiah" en "De Torens van Schemerwoude".

Evolutie van het stripverhaal

De Grote Prijs gaat elk jaar naar een auteur voor zijn oeuvre en zijn bijdrage aan de evolutie van het stripverhaal. De lijst met genomineerden oogt erg internationaal. Naast Jean Van Hamme en Hermann zijn ook de Fransen Binet, Christophe Blain, Pierre Christin, Étienne Davodeau, Nicolas de Crécy, Edika, Emmanuel Guibert, Manu Larcenet, Marjane Satrapi en Joann Sfar, de Argentijn Quino, de Amerikanen Charles Burns, Daniel Clowes, Richard Corben, Chris Ware en Bill Watterson, de Frans-Chileen Alejandro Jodorowsky, de Zwitser Bernard Cosey, de Italianen Milo Manara en Lorenzo Mattotti, de Brit Alan Moore en de Japanners Katsuhiro Otomo en Jiro Taniguchi genomineerd.

Het belangrijkste stripfestival van Europa vindt plaats in het weekeinde van 30 januari tot 2 februari. De laureaat wordt op 2 februari om 16.00 uur tijdens de slotceremonie bekendgemaakt. In 2013 ging de Grand Prix naar de Nederlandse cartoonist Willem. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners