Turkse Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk krijgt het weer te verduren

15/12/14 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

In de gezagsgetrouwe Turkse pers worden eminente Turkse schrijvers, zoals Orhan Pamuk, ervan beschuldigd marionetten te zijn van een westerse samenzwering tegen de Turkse overheid.

Turkse Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk krijgt het weer te verduren

© BELGAIMAGE

In 'The Guardian' werd gewag gemaakt van een hetze in de pro-Erdogan krantenpers tegen Turkse schrijvers en intellectuelen, zoals Orhan Pamuk en Elif Shafak. Ze worden ervan beschuldigd om handlangers te zijn van een internationale organisatie die hen aanstuurt om de Turkse overheid op alle mogelijke manieren te dwarsbomen.

Armeense genocide

Pamuk werd in het verleden al geviseerd omdat hij de Armeense genocide ooit ter sprake bracht. Er werd in 2005 zelfs een officiële aanklacht tegen hem ingeleid wegens landverraad maar die werd achteraf opnieuw geseponeerd. Het jaar daarna werd Pamuk dan gelauwerd met de Nobelprijs Literatuur.

Westerse lobby

De verdachtmakingen in de gezagsgetrouwe Turkse pers hebben het over een westerse lobby die in diverse landen schrijvers en intellectuelen ronselt om de lokale overheden het leven zuur te maken.

Ondertussen is de PEN-club, een internationale organisatie van schrijvers die auteurs in moeilijkheden ondersteunt, in actie geschoten om de Turkse verdachtmakingen tegenover Pamuk & co aan te klagen. Vooral op de Turkse sociale media krijgt Pamuk heel wat haatmail te verduren.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners