Treedt Angela Merkel in 2015 vervroegd af?

16/04/13 om 21:44 - Bijgewerkt om 21:44

De stelling over het vervroegde aftreden van Merkel wordt door Nikolaus Blome aangevoerd in zijn nieuwe boek 'Angela Merkel, Die Zauder-Künstlerin', de kunstenares in het weifelen dus.

Treedt Angela Merkel in 2015 vervroegd af?

© Reuters

De Duitsers zaten zondagavond al voor hun tv te geeuwen toen Nikolaus Blome, adjunct-hoofredacteur bij de BILD-Zeitung, als panellid van de Günter Jauch-show uitpakte met het nieuws dat de andere politici in het programma en eigenlijk heel Duitsland onder stroom zette: in het geval van een nieuwe ambtstermijn na de verkiezingen van september eerstkomend treedt Bondskanselier Angela Merkel, CDU, in 2015 af, twee jaar voor het einde van haar feitelijke ambtstermijn.

De mededeling van Blome elektriseerde ook Peter Altmaier, minister van Milieu in het kabinet Merkel en eveneens christendemocraat. Altmaier discussieerde in het tv-praatprogramma van Günter Jauch met enkele andere politici over de kwaliteiten van Bondskanselier Merkel en over die van haar sociaaldemocratische opponent in de strijd om het kanselierschap Peer Steinbrück.

Altmaier bevroedde meteen het gevaar van Blomes speculatie: in september zijn er verkiezingen. Merkel is populairder dan ooit bij de Duitsers. Elke bevestiging van het vermoeden dat Blome het met zijn voorspelling bij het rechte eind heeft, werkt nadelig voor de herverkiezing van Merkel en haalt de score van de CDU naar beneden. Het gerucht is dus gif voor de christendemocraten. De SPD was er als de kippen bij om te verklaren dat ze veel begrip had voor de mogelijke ambtsmoeheid van Merkel, die ook bij heel wat sociaaldemocraten beter scoort dan de SPD-brokkenmaker-kandidaat in eigen rangen, Peer Steinbrück.

Kunstenares in het weifelen

De stelling over het vervroegde aftreden van Merkel wordt door Nikolaus Blome ook aangevoerd in zijn nieuwe boek over de Bondskanselier: 'Angela Merkel, Die Zauder-Künstlerin', de kunstenares in het weifelen dus. Blomes boek, dat bij Pantheon (16,90 euro) is verschenen, werd in Berlijn voorgesteld door Martin Schulz, sociaaldemocraat en voorzitter van het Europese Parlement. Schulz prees het boek en vertelde dat zijn beeld van Merkel onder invloed van Blomes werk een stuk vollediger was geworden.

Op de Bundespressekonferenz die elke maandag in Berlijn plaatsvindt, haastte regeringswoordvoerder Steffen Seibert zich gisterenvoormiddag om de speculatie van Blome categorisch te ontkennen. 'De Bondskanselier treedt bij de verkiezingen vanzelfsprekend voor een volle ambtsperiode aan,' aldus Merkels woordvoerder die verder elke commentaar tegenover de verzamelde media weigerde.

Hartelijke lacher

In zijn Merkel-boek besteedt Blome ook veel aandacht aan Merkel als privépersoon. Volgens de auteur is ze een hartelijke lacher. Ze slaagt er niet in een mop helemaal uit te vertellen omdat ze halverwege zelf al door een lachbui wordt verstikt. De toehoorders moeten dan wel voor de pointe op hun honger blijven, maar de lach van de Bondskanselier is zo aanstekelijk dat iedereen moet meelachen.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners