Toni Coppers en Patrick Conrad maken weer kans op Knack Hercule Poirotprijs 2015

10/10/15 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Deze middag werden de 5 genomineerden bekend gemaakt voor de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse thriller: ook Jos Dewit, Anne-Laure Van Neer en Rudy Soetewey zijn nog in de running.

Toni Coppers en Patrick Conrad maken weer kans op Knack Hercule Poirotprijs 2015

Eindelijk prijs voor Patrick Conrad? © Houtekiet

Op zaterdag 31 oktober, op de eerste dag van de Boekenbeurs, wordt de winnaar van de 18e Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse thriller (goed voor 5.000 euro) bekend gemaakt. Patrick Conrad, Toni Coppers, Jos Dewit, Anne-Laure Van Neer en Rudy Soetewey zijn de vijf kanshebbers, zo maakte de jury vanmiddag bekend.

Twee vroegere prijswinnaars

Toni Coppers, die verleden jaar de Knack Hercule Poirotprijs binnenhaalde met 'Dood water', is deze keer genomineerd met 'De vleermuismoorden' (Manteau). Patrick Conrad, onlangs 70 geworden, was ook verleden jaar genomineerd met 'Walker' en is deze keer weer van de partij met 'Moço'(uitgeverij Vrijdag). Daarmee is Conrad al voor de vijfde keer genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs. Tijd dus om hem eindelijk te winnen.

Toni Coppers won vorig jaar de Knack Hercule Poirotprijs en is nu ook weer genomineerd.

Toni Coppers won vorig jaar de Knack Hercule Poirotprijs en is nu ook weer genomineerd. © Jef Boes (Focus Knack)

De drie andere genomineerden zijn Jos Dewit met 'Weg' (Witsand Uitgevers), Anne-Laure Van Neer met 'Justine' (Kramat) en Rudy Soetewey met 'Bewijs het maar' (Kramat).

Uitgeverij Kramat

Dewit probeert met deze derde thriller opnieuw zijn literaire carrière te lanceren nadat hij ooit met zijn verhaaldebuut de Debuutprijs scoorde terwijl Soetewey de Knack Hercule Poirotprijs 2011 reeds won met 'Getuigen'. Anne-Laure Van Neer is de outsider.

Opvallend trouwens hoe naast de twee vroegere prijswinnaars deze keer de 'kleine' thrilleruitgeverij Kramat met twee genomineerden gaat lopen.

In de Rode Zaal van het Antwerpse Boekenbeurscomplex wordt op 31 oktober om 12u de winnaar bekend gemaakt. Toegang is vrij. De juryleden dit jaar zijn voorzitter Geert Lambrecht (Knack-Line-extensions), Linda Asselbergs (Knack Weekend), wijlen Fred Braeckman (De Morgen, Knack.be, VRT), Lukas De Vos (redactie.be-knack.be), Patrick Van Gompel (VTM Nieuws) en John Vervoort (Het Nieuwsblad - De Standaard).

Frank Hellemans

Onze partners