Tom Lanoye krijgt Constantijn Huygensprijs 2013

29/10/13 om 21:35 - Bijgewerkt om 21:35

Auteur Tom Lanoye ontvangt de Constantijn Huygensprijs 2013 voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de Jan Campert-stichting bekendgemaakt.

Tom Lanoye krijgt Constantijn Huygensprijs 2013

Tom Lanoye © /

De Huygensprijs is een oeuvreprijs die sinds 1947 jaarlijks wordt uitgereikt. "Tom Lanoye heeft de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre opgeleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund", zo motiveert de Jan Campert-stichting de keuze voor Lanoye.

"Al dertig jaar wordt het werk van Tom Lanoye bevolkt door mensen die hun stem laten horen. Het woord nemen en hun verhaal doen. Dat ze daarbij van pijnlijke eerlijkheid kunnen omslaan in de meest doorzichtige pogingen tot bedrog -zelfbedrog niet in de laatste plaats- maakt ze voor Lanoye alleen maar interessanter", luidt het nog.

Aan de Constantijn Huygensprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 19 januari 2014 in het Theater aan het Spui in Den Haag.

Lanoye volgt Joke van Leeuwen op, die met haar boek "Feest van het begin" nog de AKO Literatuurprijs in ontvangst mocht nemen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners