Toast Literair: een talig ontbijt

Zondag 22 januari organiseert het Davidsfonds de tweede editie van ‘Toast Literair’, een groots taal- en leesfeest. Met meer dan 160 activiteiten is dit het grootste talig-literaire evenement in Vlaanderen.

Na het succes van de eerste editie in 2011, die zo’n 8.000 deelnemers trok, werd al watertandend uitgekeken naar dit jaar. De bezoekers kunnen op zondagmorgen tijdens een uitgebreid ontbijt genieten van een rijk aanbod aan literaire activiteiten. Het gaat over taal en letteren in al hun mogelijke vormen: van poëtisch over literair tot speels of grappig én combinaties van alles.

Ook dit jaar serveert Toast Literair weer een enorm gevarieerd menu. Bekroonde auteurs die hun diepste literaire geheimen prijsgeven, jong schrijftalent dat hun grootste dromen de wereld instuurt, acteurs die eeuwenoude sprookjes tot leven brengen, vertellers en voorlezers die het publiek meevoeren naar ongekende werelden: de lijst is eindeloos. Op veel plaatsen zorgt de organisatie ook voor kindvriendelijke activiteiten.

In totaal zullen er meer dan 160 literaire evenementen doorgaan op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Enkele voorproefjes per provincie:

Antwerpen

In de stad Antwerpen vertelt theater- en romanschrijver Erik Vlaminck over zijn werk. Ann Van Hoey draagt in Wijnegem voor uit het werk van Vlaamse dichter Anton van Wilderode onder pianobegeleiding van Maurice Peeters. In Westmalle leest dichteres Yvette Bens voor uit haar poëziebundel ‘Samen’. In Lint kan het publiek zélf het podium betreden en een gedicht, tekst of andere voordracht delen met de aanwezigen. In Westerlo belooft het dan weer een spannend ontbijt te worden met misdaadauteur Bob Van Laerhoven.

Limburg

In Hasselt brengt auteur Luc Smeets het verhaal van drie generaties stokerij Smeets tot leven. In Dilsen-Stokkem kan men gratis naar dichteres Sylvie Marie gaan luisteren die voordraagt uit haar werk, afgewisseld met muzikale intermezzo’s. In Maaseik komt VRT-journalist Peter Verlinden vertellen over zijn boek ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen?’. En toneelgroep Pol Stas brengt in Sint-Truiden de verhalen van Jo Van Damme, Agatha Christie en Ron Aldridge tot leven.

Oost-Vlaanderen In De Klinge kan men genieten van een uitgebreid brunchbuffet en een bezoek van wetenschapper, auteur en Knack-redacteur Dirk Draulans. In Buggenhout wordt genoten van de mooiste gedichten van Guido Gezelle op muziek. Bekroond auteur Geert van Istendael maakt Zottegem zot van Vlaamse sprookjes. Tijdens het koffiekoekenontbijt in Mere verzacht Sol Meunière de zeden met poëzie, accordeon en viool. Journaliste Annelies Beck vertelt in Aalst over haar debuut ‘Over het kanaal’, waarna jongeren het poëzietheaterstuk ‘Zelfportret’ met een muzikaal intermezzo brengen. In Lochristi zorgt stemmenclub ‘Les Liseuses Fabuleuses‘ dan weer voor een Braziliaans literair aperitief.

Vlaams-Brabant en Brussel Thrillerauteur Benny Baudewyns leest voor uit eigen werk tijdens het ontbijt in Dilbeek. In Londerzeel steekt acteur Dave Nauwelaerts Boccaccio’s Decamerone in een fantasierijk en humoristisch jasje. Acteur Steph Goossens brengt in Zemst een speelse bloemlezing uit zijn poëzie en roman, terwijl Katelijne Billet de kinderen in een wereld van muzikale vertellingen onderdompelt. In Leuven is bekroond jeugdauteur Michael De Cock onze gids in de Griekse mythologie. En in Tielt-Winge leest Chris Dusauchoit voor uit zijn boek ‘Wild van Afrika’.

West-Vlaanderen Zelfverklaarde woordpuzzelaars kunnen in Bellegem aan een scrabbletornooi deelnemen. Hedwig Speliers brengt in Oostende een lezing met gedichten over de badstad en de zee. In Koksijde komt Frans Schotte, CEO van Standaard Boekenwinkel ons vertellen of het boek vandaag de dag nog wel een toekomst heeft. Auteur Bruno Comer vertelt in Izegem dan weer over het miskende genre jeugddetective. En in Sint-Eloois-Winkel speelt Jonas Van Thielen op sublieme manier de film ‘De leeuw van Vlaanderen’ van Hugo Claus na.

Het volledige programma van Toast Literair en meer details vindt men op de website van het Davidsfonds.

(Bron: persberichten)

Marijke Anrijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content