Thrillerjuweeltje van LF Verissimo

Juni is de maand van het spannende boek. Fred Braeckman koos twee opvallende debuten en een satirisch Braziliaans juweeltje.

Vorig jaar verscheen van de Braziliaan Luis Fernando Verissimo ‘De engelenclub’. Een briljant spel met het misdaadgenre, maar ook een fascinerende korte roman over de dood van een clubje gourmands. En meteen een rustige, filosofische beschouwing over de dood. ‘De spionnen’, niet langer dan honderddertig bladzijden, is alweer een juweeltje én een hommage aan spionageschrijvers als Eric Ambler, John le Carré en Graham Greene. Een redacteur van een kleine uitgeverij zit stevig aan de fles, gefrustreerd als hij is door het steeds maar moeten afwijzen van slechte manuscripten. Hij vindt zijn leven een complete mislukking. Tot hij in de ban geraakt van een soort autobiografisch boek van een beeldmooie jonge vrouw. Ze is in gevaar, zo schrijft ze, en de redacteur denkt dat ze moet worden gered.

‘De 500’ lag nog maar nauwelijks in de etalage of 20th Century Fox had al de filmrechten in handen en werd de thriller vertaald in 20 talen. Matthew Quirk’s debuut is dan ook meteen een voltreffer voor wie van spannende actiethrillers houdt. Mike Ford heeft een berg schulden. Hij is aan het misdadig milieu waarin hij is opgegroeid kunnen ontsnappen en heeft rechten gestudeerd aan Harvard. Daar wordt hij ontdekt door Henry Davies die het belangrijkste consultancybureau van Washington leidt. Specialiteit: de vijfhonderd belangrijkste mensen van Washington ‘adviseren’. Davies krijgt een heel grote deal toegeschoven en is ervan overtuigd dat Mike hem kan helpen. Hij is een prima jurist, kreeg een opleiding bij de Marines en kent door zijn jeugd ook het misdaadwereldje. ‘De 500’ is al vergeleken met het vroege werk van Grisham en Baldacci. Degelijke research (Quirk is journalist) en bij wijlen geestig. Maar een weinig verrassende en soms voorspelbare plot.

Ook een debuut is ‘Wat de zomer niet overleeft’ van de Texaanse forensisch psychotherapeut Tom Wright. Jim is een teenager die in het zuiden van de Verenigde Staten bij zijn grootmoeder woont. Op een dag in februari vindt hij zijn nichtje op de veranda, helemaal in de war en buiten adem. Wat er met haar is gebeurd kan Lee Ann niet vertellen. Ze is te zwaar getraumatiseerd. Een therapeut tracht te helpen. Jim kan goed opschieten met Lee Ann en tijdens de zomervakantie ontdekken ze het lijk van een jong meisje. Er blijken al meer meisjes in de stad verdwenen te zijn. Jim vermoedt dat zijn nichtje er meer over weet, maar niet kan of durft te praten. Wright toont zich een getalenteerd verteller in deze trage, beklijvende thriller. Nick Cave: ‘Het verhaal is meedogenloos, maar tegelijkertijd lieflijk, grappig, sexy en uiteindelijk heel ontroerend.’

Fred Braeckman

Luis Fernando Verissimo, De spionnen, Atheneum, 136p., 16,95 euro, ISBN 978 90 253 6971 2

Matthew Quirk, De 500, Holkema&Warendorf, 352p., 15,99 euro, ISBN 978 90 00 30586 5

Tom Wright, Wat de zomer niet overleeft, Anthos, 252p., 19,95 euro, ISBN 978 90 414 2061 9

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content