27/08/10 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

'The Knack... And how to get it'

Paul Claes' maandelijkse oogst van 'Glimpen' heeft ook oog voor de naamgeving van dit nieuwsmagazine, ook al gebeurt het zuchtend en zappend.

1 aug.: Ik vertaal 'Le Cimetière marin' van Paul Valéry, in de hoop het beter te doen dan mijn voorgangers Urbain Van de Voorde, Joris Diels en Maarten Asscher.

2 aug.: Madame sans gêne Germaine Greer in HardTalk (BBC World): 'Equality is not my game'.

3 aug.: Brugs Werelderfgoed? Antiek van Anton Pieck en pomo van de Brico.

4 aug.: Mijn buurman vraagt aan mijn vrouw of ze de naam kent van de eerste vrouw van Paris. Een kruiswoordraadselliefhebber moet zijn mythologie kennen.

5 aug.: Na vijf minuten zap ik zuchtend weg van de door Arte in het Frans gedubde 'The Knack... And how to get it' van Richard Lester (de film waaraan dit blad indirect zijn naam dankt).

6 aug.: Dat is al de derde leeftijdsgenoot die ik lyrisch bezig hoor over zijn kleinkind. Babyboomers worden opaboomers.

7 aug.: Eric Rohmer is dood, maar Richard Linklater plagieert hem briljant in de Amerikaanse praatfilm 'Before sunset'.

8 aug.: De nieuwe roman van Leo Pleysier heet 'Dieperik', mijn nieuwe roman 'De Leeuwerik'. Als daar maar geen limerick van komt.

9 aug.: De mobiele mens is druk bezig het perpetuum immobile uit te vinden.

10 aug.: Naomi Campbell: 'Diamonds are a girl's best friends.'

11 aug.: 'Secrets d'histoire' (France 2) over een historisch slachtoffer van de alternatieve geneeskunde: Diane de Poitiers, geliefde van Hendrik II, dronk geregeld goud om haar jeugd te bewaren.

12 aug.: Vandaag bezoek ik de beste boekhandels van Gent: Walry, De Slegte, Marnix, Story-Scientia, Poëziecentrum, Oxfam-boekhandel, De Kaft, Limerick, The English Book Shop, Fnac (ongesponsorde reclame).

13 aug.: Een babyinternaat is echt niets nieuws. Tijdens het interbellum sleten Hugo Claus en Christine D'haen hun prilste jeugd in nonnenpensionaten.

14 aug.: Jaren geleden correspondeerde ik met Herman Franke over 'De Tuinman en de Dood'. Vandaag vond die laatste hem niet in Ispahaan, maar in Amsterdam.

15 aug.: Sinds 1994 schrijft de Académie Française een jaarlijkse prijs uit voor vormvaste poëzie: de Prix Heredia. Waarop wacht de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde?

16 aug.: Maatschappijkritiek als goudmijn: van Hans Magnus Enzensberger zijn op heden driehonderd duizend dichtbundels verkocht.

17 aug.: Mijn versie van Valéry's 'Cimetière marin' is voltooid. Het eerste vers luidt: 'Dit stille dak waarover duiven deinen.'

18 aug.: Oplossing literair raadsel van juli 2010: Het legendarische land Uqbar van Borges is geïnspireerd door de legendarische verzonken stad Ubar uit de Koran (gecombineerd met het Arabisch akbar 'grootste').

19 aug.: Het leukste aan e-mail is verlopen berichten wegklikken.

20 aug.: Kniedicht op een receptie

In de schaduw van het MAS

rijst Paul Koeck weer uit zijn as.

21 aug.: Schrijversgraven genoeg, maar waar is het graf voor de onbekende lezer?

22 aug.: Igor Stravinsky is een van mijn lievelingscomponisten. Nu ik hoor dat hij de geliefkoosde kunstenaar van de Nederlandse filmer Paul Verhoeven is, begin ik te twijfelen.

23 aug.: Nieuwe roman van Dimitri: Shame and Scandal in the Family.

24 aug.: Netwerker: wie niet gezien wordt, is gezien.

25 aug.: Literair raadsel van augustus 2010: Alfred de Musset schreef in 'La nuit de mai': 'Les plus désespérés sont les chants les plus beaux'. Welk vers van P.B. Shelley lijkt daar verdacht veel op?

26 aug.: De literatuurstudie heeft meer aan één filoloog dan aan tien ideologen.

27 aug.: Vroeger waren er regisseurs, nu theatermakers. In mijn moeders dialect betekende dat laatste 'druktemakers'.

28 aug.: Bart & Elio: de dikke zet de dunne op dieet.

29 aug.: Elke journalist is een beroepshystericus met een kortetermijngeheugen.

30 aug.: 'Of zo' is het symptomatische stopwoord van de Vlaamse jeugd. 'Misschien ga ik vandaag naar school of zo.'

31 aug.: Eind goed al goed. De bibliofiele Avalon Press wil mijn vertaling van Paul Valéry drukken.

Onze partners