Tentoonstelling Van Dürer tot Escher in Museum Meermanno

10/07/14 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Museum Meermanno/Huis van het boek in Den Haag organiseert deze zomer van 22 juli tm 17 augustus de tentoonstelling 'Van Dürer tot Escher. Ex-libriskunst uit de collectie Jansen-Ebing'.

Tentoonstelling Van Dürer tot Escher in Museum Meermanno

© GF

Ruim 400 ex-libris zijn te bewonderen, van kunstenaars uit verschillende perioden en uit verschillende landen. Een aantal ex-libris zijn ingedeeld naar geliefde thema's, zoals literatuur, typografie en erotiek. Ook zijn er ex-libris te zien op naam van leden van koninklijke families, bekende politici, onder wie Adolf Hitler en Benito Mussolini, en bekende schrijvers en musici, zoals T.S. Eliot en Richard Strauss. Niet alleen ex-libriskunstenaars waagden zich aan het ex-libris, maar ook bekende kunstenaars zoals Gustav Klimt, René Lalique en M.C. Escher.

Zeer bijzonder is het ruim 500 jaar oude ex-libris van Albrecht Dürer (Neurenberg, 1471-1528), die nog steeds als meester van de prentdrukkunst wordt beschouwd. Van zijn groot grafisch oeuvre is een twintigtal ex-libris bekend, waarvan één zich bevindt in de Jansen-Ebing collectie.

Behalve een groot aantal ex-libris zijn er ontwerpschetsen, houtblokken, etsplaten en briefwisselingen van het verzamelaarsechtpaar met kunstenaars te zien in de tentoonstelling.

Museum Meermanno bezit met ruim 350.000 bladen de grootste collectie ex-libris ter wereld. Maar liefst 80.000 bladen daarvan zijn verzameld door het echtpaar Jansen-Ebing en in 2001 overgedragen aan het museum.

Op zaterdag 16 augustus organiseert Museum Meermanno een workshop ex-libris drukken.

Onze partners