Tentoonstelling met beeldende kunst van dichter C. Buddingh'

23/10/12 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

'Kastjes kijken' is een tentoonstelling met beeldend werk van de Dordtse dichter C. Buddingh' (1919-1985).

Deze verrassende kant van Buddingh' wordt in het Dordrechts Museum getoond van 25 november tot en met 24 maart 2013 in de aanloop naar het verschijnen van zijn biografie.

C. Buddingh' (1918-1985) is Dordrechts beroemdste schrijver en door het gebruik van alledaagse spreektaal in zijn gedichten een van de populairste dichters van zijn generatie. Minder bekend is dat hij van 1971 tot en met 1974 ook werkzaam was als beeldend kunstenaar.

Oude sigarenkistjes Buddingh' gebruikte voor zijn objecten oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij 'waardeloze' spullen, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal verwerkte. Buddingh' maakte ruim honderd van zulke kastjes en gaf ze poëtische titels als 'Moord op de nieuwslezer' of 'Droom van een damschijf'.

Behalve de kastjes worden in de tentoonstelling collages getoond, documenten en archivalia. Een bijzonder onderdeel vormen televisiefragmenten van de dichter, zoals beelden uit het eerste verborgen cameraprogramma Poets dat Buddingh' presenteerde.

In de wijnbar van restaurant Art & Dining in het museum presenteert de Dordtse kunstenares Katinka van Haren de installatie Gorgelrijmen & Gorgelwezens. Denkend in beelden, kleuren, geur en smaak, heeft zij zich laten meevoeren op de inspirerende klanken van Buddingh's Gorgelrijmen.

Onze partners