Tedere thriller van Vidar Sundstøl

10/08/10 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Met 'Land van dromen' schreef de Noor Vidar Sundstøl een tedere thriller die je meteen zin geeft om naar de ongerepte natuur van het Amerikaanse Minnesota te trekken.

Vidar Sundstøl, Land van dromen, Anthos, 320p. Tot 28 augustus 10 euro, daarna 19,95 euro.

'Tofte was een van die plaatsen waar mensen belden om je beterschap te wensen voordat je zelf in de gaten had dat je ziek was.' Een mooie zin om de sfeer van een mij tot nu toe onbekend stadje te situeren. Er zijn minstens twee Toftes. Een plaatsje van zo'n 3.000 inwoners in de Noorse provincie Buskerud heeft die naam. En er is ook een Tofte in Minnesota aan North Shore van Lake Superior, het grootste van de vijf Amerikaanse Grote Meren. Daar speelt 'Land van dromen', een misdaadroman van de hier zo goed als onbekende Noor Vidar Sundstøl.

De roman werd vorig jaar genomineerd voor de Glass Key-prijs die de beste Scandinavische thriller bekroont en hij kreeg in Noorwegen zelf de Rivertonprijs. Sundstøl (47) was onder meer houtbewerker en wegenwerker, verbleef enige tijd in Egypte en de Verenigde Staten en schreef een paar romans. Zijn bekroonde thriller is het eerste deel van een trilogie. De Nederlandse vertaling van deel twee, 'De dode', verschijnt volgend voorjaar.

Centraal in 'Land van dromen' staat Lance Hansen, een soort boswachter en politieman die het uitgestrekte natuurgebied aan North Shore moet bewaken. Hij krijgt een melding van illegaal kamperen, rijdt naar de kampeerplaats en merkt een jonge, naakte, verwarde man die het bos in vlucht. In de tent vindt Lance het lijk van een andere naakte jongeman. Zijn schedel is ingeslagen. De gevluchte man wordt gevat, maar wegens gebrek aan bewijzen niet gearresteerd. Omdat het om een moordonderzoek gaat, moet Lance de zaak vooral van op de zijlijn bekijken. Toch is zijn interesse groot. Zoals veel inwoners in de streek is hij van Noorse origine. En al snel blijkt dat de twee jonge kampeerders ook Noren zijn die aan North Shore hun kanovakantie doorbrachten.

Lance, ook amateurhistoricus, vraagt zich af of in de regio al ooit iemand vermoord is. Dat voert hem naar een ander mysterie dat met de streek verbonden is. In 1892 verdween de indiaanse medicijnman Swamper Caribou spoorloos en tegelijk dook een vijftienjarige gewonde Noorse immigrant op. Lance vermoedt dat de twee zaken met elkaar te maken hebben. Intussen is vanuit Noorwegen rechercheur Nyland overgevlogen om de plaatselijke politie te assisteren. Tussen Lance en Nyland ontstaat een meer dan professionele band, ook al heeft de Noor de indruk dat Lance iets verzwijgt. Hij heeft geen ongelijk. Lance verdenkt er zijn jongere broer Andy van de jonge Noorse vakantieganger te hebben vermoord. Waarom zou hij anders een valse getuigenis hebben afgelegd? De gevoelige Lance staat voor een dilemma. Wordt hij een slecht politieman of moet hij zijn familie verraden? Uiteindelijk wordt een indiaan beschuldigd van de moord.

'Land van dromen' is een tedere thriller. Sundstøl haalt geen klassieke kermistruken uit de doos om er de spanning in te houden. Hij is in de eerste plaats een goed verhalenverteller die ruimte laat voor zijn personages, de boeiende streekgeschiedenis, het fascinerende landschap en klimaat. Met veel gevoel benadert hij de tweestrijd van Lance Hansen, vertelt hij over zijn leven met een indiaanse vrouw, laat hem in de eerste plaats familieman en dan pas politieman zijn. 'Dit is alleen maar het begin,' luidt de laatste zin van de roman. Zelden heb ik zo sterk uitgekeken naar het vervolg van deze buitengewone, geheimzinnige Minnesota-trilogie.

Fred Braeckman

Lees meer over:

Onze partners