Tahar Ben Jelloun kraakt de nieuwe Houellebecq

29/08/10 om 21:54 - Bijgewerkt om 21:54

Op 8 september verschijnt 'La carte et le territoire' van Michel Houellebecq. In Repubblica heeft Tahar Ben Jelloun de nieuwe roman gekraakt.

Van de nieuwe Houellebecq, die als drukproef onder embargo al in de handen van de Franse recensenten is beland, heeft uitgever Flammarion 120.000 exemplaren gedrukt, wat niet enorm is (van de nieuwe Nothomb zouden 220.000 stuks klaar liggen). Maar Houellebecq beheerst wel al het nieuwe literaire seizoen dat qua fictie nooit vruchtbaarder is geweest. In Frankrijk verschijnen er deze herfst 700 nieuwe romans.

Is de nieuwe Houellebecq een sleutelroman? De held of antiheld heet Jed Martin, een schilder die verliefd wordt op een bediende van de firma Michelin. Als kunstenaar werkt Martin immers met foto's van Michelin-kaarten, wat ook de titel verklaart. Martin organiseert een tentoonstelling. Voor het opmaken van de cataloog doet hij een beroep op de wereldberoemde schrijver Michel Houellebecq, die in deze roman zijn eigen dood (moord) en begrafenis beschrijft. De schrijver ensceneert zichzelf in dit boek, waarin ook andere reële personages opduiken: schrijver Frédéric Beigbeder, ex-president François Mitterrand en een literaire criticus van 'Le Monde'.

Houellebecqs roman wordt hier en daar geprezen: een goede story, een uitstekende weergave van de tijdgeest en, zoals het Houellebecq past, veel luciditeit en cynisme.

Maar waar blijf het respecteren van het embargo? 'Le Figaro' heeft al het een en ander over de roman losgelaten. Agentschap AFP vatte de inhoud van 'La carte et le territoire' samen. Het is een publiek geheim dat uitgever Flammarion en Houellebecq jagen op de Goncourt. En nu is het uitgerekend een lid van de Goncourt-jury, namelijk Tahar Ben Jelloun, die in de Italiaanse krant 'Repubblica' brandhout maakt van Houellebecqs nieuweling. Daarmee doorbreekt Jelloun niet alleen flagrant het embargo, maar ook Houellebecqs hoop dat hij met de begeerde literaire prijs wordt bekroond. Vooral Houellebecqs beschrijvingen van de verschillende automodellen Audi en Mercedes roepen de wrevel van Jelloun op.

Als reactie op Jellouns kritiek heeft 'Libération' vorige donderdag een gefingeerd interview met Houellebecq gepubliceerd. Daarin deelt de voorzitter van de Goncourt-jury aan de schrijver mee dat de Goncourt naar Virginie Despentes' 'Apocalypse Baby' gaat. De gedupeerde Houellebecq wordt door niemand minder dan door paus Benedictus getroost, die samen met de schrijver van de 'Elementaire deeltjes' (1998) een gespreksboek plant. De paus: 'Mijn zoon, over Jezus kunnen we praten. Maar voor de Goncourt ben ik niet bevoegd.'

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners