Succesrijke oorlogsroman nu ook musical

Eind september gaat in Londen de musical ‘From Here to Eternity’ in avant-première.

De voorstelling steunt op de gelijknamige succesrijke oorlogsroman van James Jones die zestig jaar geleden ook verfilmd werd. Het boek werd slachtoffer van de censuur, de film beroemd door een iconische liefdesscène.

De roman, het debuut van James Jones, verscheen in 1951 en werd onmiddellijk een bestseller. De eerste maand werden er niet minder dan 90.000 exemplaren van verkocht. De roman, een van de beste oorlogsromans ooit, kreeg een jaar later The National Book Award en versloeg daarmee ‘The Catcher in the Rye’.

Pearl Harbor

Als soldaat Prewitt zich in 1941 aanmeldt in zijn kazerne op Hawaï krijgt hij van kapitein Holmes onmiddellijk de vraag of hij als bokser de compagnie wil vertegenwoordigen. Prew, ook trompetspeler bij de eenheid, zegt dat hij niet meer bokst en wordt daarom door zijn oversten lelijk gepest.

Holmes zelf heeft relatieproblemen. Zijn vrouw Karen is het huwelijk moe en heeft een verhouding met Holmes’ assistent, sergeant Warden. Steeds vaker gepest krijgt Prew de steun van zijn vriend Maggio en hij wordt verliefd op Lorene. Als Maggio last krijgt met een sadistische sergeant en in de cel belandt, weet hij te ontsnappen maar sterft aan zijn verwondingen. Prew wreekt zijn vriend gewelddadig. Intussen is het 7 december geworden. De Japanners vallen Pearl Harbor aan. De chaos op het eiland is compleet. Een dag later verklaart Amerika Japan de oorlog.

Censuur

James Jones was dertig toen zijn semi-biografische ‘From Here to Eternity’ verscheen. Hij had zelf als soldaat de Japanse aanval op Pearl Harbor meegemaakt. Later werd hij naar het eiland Guadalcanal gestuurd waar het Japanse landleger voor het eerst werd verslagen. Jones keerde gewond terug naar Amerika en ging, na zijn ontslag bij het leger, studeren in New York. Daar begon hij aan een eerste roman, een turf van 800 pagina’s, waarin hij het weinig heroïsche verhaal vertelde van soldaten die terugkeerden van de oorlog.

De legendarische Maxwell Perkins van uitgever Scribner’s Sons die ook redacteur was van Hemingway, Scott Fitzgerald, Thomas Wolfe, zag wel iets in Jones. Maar hij verwierp het manuscript en gaf hem de raad een nieuwe roman te schrijven. Zes jaar deed Jones er over. Perkins vond ‘From Here to Eternity’ de moeite waard om uit geven, maar overleed in 1947. Een andere redacteur kortte het boek in en verwachtte problemen met de censuur. Scènes die verwezen naar homoseksualiteit en schunnige taal moesten eraan geloven. Dankzij de familie van James Jones en Open Road Media kan je nu overigens de roman lezen zoals hij oorspronkelijk was.

Prachtige vrijscène

Een harde aanklacht tegen mistoestanden bij het leger, een verhaal over vriendschap, een misdaadroman, een liefdesverhaal, een psychologische roman… ‘From Here to Eternity’ is niet onder een noemer te vatten. Twee jaar na het verschijnen van het boek volgde een film die niet minder dan acht Oscars en vijf nominaties kreeg. De cast van regisseur Fred Zinnemann was niet mis, met iconen als Montgomery Clift (Prew), Burt Lancaster, Frank Sinatra, Deborah Kerr, Donna Reed. En een sublieme, veelbesproken vrijscène van Lancaster en Kerr op het strand en in het water. De film was wel braver dan de eerste versie van de roman. Ook al omdat het leger zijn zegje had in het scenario. Maar Tim Rice heeft al gezegd dat de musicalversie dichter bij het origineel zal liggen. En dat hij de homoseksuele subplot zeker niet uit de weg is gegaan.

James Jones overleed in 1977. ‘From Here to Eternity’ werd uiteindelijk het eerste deel van een oorlogstrilogie. De strijd op Guadalcanal zou de achtergrond worden van ‘The Thin Red Line’, een roman die in 1962 verscheen en ook verfilmd werd. Jones was intussen een gevierd auteur die vooral in Parijs woonde. ‘Whistle'(1987), het laatste deel van de trilogie, bleef onvoltooid. Maar redacteur en romancier Willie Morris kon met de vele notities wel de drie laatste hoofdstukken schrijven.

Fred Braeckman

James Jones, From Here to Eternity, Poema Pocket, ISBN 978 90 2454 2703

Voor de originele versie van de roman ‘From Here to Eternity’ zie www.openroadmedia.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content